Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Audi избра име за електромобилите си

18 октомври 2016, 10:00 часа • 2781 прочитания

Всички бъдещи електромобили на германския производител Audi ще получат добавка E-Tron към имената си. Това съобщи генералният директор на компанията Рупърт Щадлер, цитиран от Autocar. Той уточни, че отделен бранд за колите, задвижвани на ток, няма да бъде създаван.

Първият сериен E-Tron ще излезе най-късно до 2020 г. и ще представлява кросовър. Неговото производство ще бъде съсредоточено в завода на Audi в Брюксел, където освен самият електромобил ще се сглобяват и всички компоненти за него.
Засега официална информация за модела липсва, но се очаква като конструкция той да повтаря концептуалния e-tron quattro, представен през 2015 г. Прототипът бе оборудван с 3 електромотора със сумарна общност от 453 до 503 к.с., даващи въртящ момент от 800 Нм.

Кросовърът ще бъде последван от електрически седан, който в момента се разработва. Той ще трябва да се конкурира с Tesla Model S, като ще се превърне във флагман на Audi. Седанът ще бъде със задвижване на четирите колела и ще разполага с 4 електромотора, като с едно зареждане ще може да измине около 500 км.

Като опция при автомобила, който ще се казва A9 e-tron, ще се предлага и система за автономно придвижване. Същата технология ще дебютира догодина при новото поколение на Audi A8. Тя ще позволи на седана да се придвижва напълно самостоятелно при скорост до 60 км/ч. За A9 e-tron технологията ще бъде значително модернизирана и ще може да се използва и при по-високи скорости.

След кросовъра и седана Audi ще предложи на клиентите си и компактен градски модел. Хечбекът ще бъде играден на новата платфома MEB, която Volkswagen разработи специално за електромобили. Машината ще може а изминава до 450 км само с едно зареждане.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес