Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Apple закри проекта си за разработката на автомобил

28 февруари 2024, 10:10 часа • 1260 прочитания

Технологичният гигант Apple е решил за закрие проекта за разработване на собствен електрически автомобил. Както съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници, екипът, който работи по него, вече е получил известие за спирането на работа. Това обаче няма да доведе до съкращения, като повечето служители ще бъдат насочени към други дейности на компанията.

Apple потвърди проблем със зареждането на iPhone 15 в автомобили BMW

Разработката на електрически автомобили, известна като Project Titan, е един от най-амбициозните проекти на Apple. Проектът стартира през 2014 г. и до момента на затварянето му екипът за разработка наброяваше около 2 хиляди души. Повечето от тях ще бъдат прехвърлени в ново звено, изучаващо перспективите на изкуствения интелект.

На последния етап преди закриването на проекта компанията реши да опрости бъдещи си електрически автомобил. Например, ако по-рано се предполагаше, че той ще получи безпилотна система за управление с ниво на автономност 4, според отчетите от януари, е било решено то да се ограничи до ниво 2.

Още: Apple е най-продаваната марка смартфони за първи път в историята си

Планът на Apple предвиждаше серийните електромобили да се появят не по-рано от 2028 г. В крайна сметка обаче е било решено, че проектът е напълно безполезен и няма перспективи, като за това е помогнала и настоящата ситуация на пазара. Глобалната популярност на електрическите автомобили намаля значително, което породи сериозни съмнения сред ръководството на Apple относно рентабилността на пускането на подобно превозно средство.

Калифорния забрани роботакситата след нов инцидент

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес