Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американците се отказват от пикапите в полза на SUV-та

30 януари 2023, 12:27 часа • 2353 прочитания

Американците са започнали да се отказват от пикапите в полза на двуобемните SUV, съобщават анализатори от базираната в Ню Йорк компанията S&P Global. Проучване на структурата на американския автомобилен пазар показа, че търсенето на пълноразмерни пикапи намалява повече от две години, а през четвъртото тримесечие на миналата година дялът на този тип превозни средства е намалял до 7,5%, което е най-лошата цифра от второто тримесечие на 2012 г. (7,4%).

Изследователите заключават, че собствениците на леки пълноразмерни пикапи все повече предпочитат SUV, тоест дялът на модели като Ford F-150, Chevrolet Silverado и Ram 1500 продължава да намалява. В същото време търсенето на тежки пълноразмерни пикапи от същите марки остава постоянно високо.

Пикът на интерес към пълноразмерни пикапи в САЩ беше регистриран през второто тримесечие на 2020 г. - в разгара на пандемията около 12,2% от пазара на нови автомобили бяха именно по-малките камиони. И все пак нищо не заплашва абсолютното лидерство на Ford F-Series на американския пазар: - през 2022 г. са продадени близо 654 000 бройки от серията а също така, около 523 000 Chevrolet Silverado и 468 000 пълноразмерни RAM-модели.

Експертите се колебаят да прогнозират дали тенденцията на преминаване от пикапи към SUV ще продължи, докато автомобилният пазар в САЩ се електрифицира. Ford, General Motors и Stellantis вече имат проекти за камиони, захранвани с батерии, в различна степен на готовност за пускането им на пазара, но разнообразието в сегмента на големите електрически SUV все още липсва.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес