Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 мита за бензина, на които не бива да вярвате

03 февруари 2023, 11:13 часа • 7712 прочитания

Много от по-младите шофьори вярват в различни митове, като някои от тях са свързани с бензина. Те се отнасят за октановото число на горивото, качеството на самия бензин, както и за добавките, сипвани в него. Ето и какво мислят експертите по тези въпроси.

Първият мит е свързан с октановото число на бензина. Съществува мнение, че колкото по-висок е то, толкова по-високо е качеството на горивото. Всъщност пряка връзка няма между октановото число и качеството на горивото няма. Бензинът A-95 може да е с най-високо качество, но просто не е подходящ за някои двигатели с високо съотношение на компресия.

Има обаче хора, които вярват, че производителите нарочно препоръчват да зареждате колата си с високооктанов бензин, защото той е по-скъп. Всъщност, съвременните двигатели са специално ориентирани към зареждане с високооктанов бензин, като за тях е трудно да усвояват такъв с по-ниско число.

Важна роля в тази тенденция играят екологичните изисквания, които всяка година стават все по-строги в Европа. Бензинът A-92 почти напусна пазарите на Европа и САЩ, но все още се намира на бензиностанции в някои държави на континента. Двигатели на много модели, произвеждани и продавани в Русия, например, са адаптирани за работа с А-92.

Третият мит е свързан със специални марки бензин, предлагани от различни вериги бензиностанции. За тях се предполага, че могат да навредят на двигателя поради добавките, които съдържат. Всъщност почистващите компоненти, които се сипват в такова гориво, могат да премахнат въглеродните отлагания от горивната камера и да почистят инжекторите, като те не оказват неблагоприятно влияние върху двигателя и другите компоненти на превозното средство.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес