Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стенограмите за КТБ останаха скрити и за "Прас прес"

18 април 2017, 16:08 часа • 1905 прочитания

Стенограмите от 29 юни, 2014 година, касаещи закритото заседание при президента Росен Плевнелиев с парламентарно представените по онова време партии и с тези, имащи евродепутати, относно съдбата на Корпоративна търговска банка (КТБ) остават недостъпни за широката публика. Това гласи отговор на Димитър Стоянов, главния секретар на сегашния президент Румен Радев към издателите на „Прас-прес“ Иван Бакалов, Христо Комарницки, Чавдар Николов и Чавдар Георгиев.

Причина за отказа е, че в информацията представлява „търговска тайна“ съгласно Закона за кредитните институции. От обяснението на Стоянов става ясно, че се визира т.нар. „професионална тайна“. Това е информацията, която БНБ придобива или създава за целите на банковия надзор в България (чл. 63, ал. 1 от Закона за кредитните институции). Затова и не може да се говори за информация от надделяващ обществен интерес, казва главният секретар на президента. Официалната информация от срещата е събрана ТУК!

Това е четвърти опит да бъде разсекретена чувствителната информация. Досега такива опити направиха юристът Стефан Стойков, Михаил Миков като председател на БСП и главният редактор на „Биволъ“ Атанас Чобанов. Всички откази бяха мотивирани с „професионална тайна“.

В предизборната битка преди президентските избори Румен Радев загатна, че ще разгледа искания за расекретяване на информацията, но не обеща твърдо да я оповести.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес