Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За два дни: Украйна съсипа 10% от рафинирането на горива в Русия (ВИДЕО)

13 март 2024, 12:47 часа • 4225 прочитания

Работата в петролната рафинерия "Рязаннефтопродукт" засега остава в положение "в готовност". Това заяви губернаторът на Рязанска област Павел Малков. В канала си в Телеграм той уточнява, че пожарът след успешните удари с дронове в рафинерията вече е угасен: Руска петролна рафинерия пак гори: Отново добро утро за Путин с дронове от Украйна (ВИДЕО)

Рафинерията, която е собственост на "Роснефт", снабдява с горива цялата Московска област. Тя има капацитет от 12,7 милиона метрични тона петрол годишно или около 4,6% от руския общ обем. Предприятието е основен доставчик на моторни горива за Московска област - то има дял от 6,4% от руското производство на бензин, 4,1% дял от руското производство на дизел и 8% дял от производството на самолетно гориво. Това е втората жертва на украинските удари за два дни, които нанесоха щети на съоръжения за рафиниране, представляващи повече от 10% от петролния капацитет на Русия през последните два дни, пише Reuters. По неофициална информация ударът е в звено, където се прави първично рафиниране на горива.

Според информацията на Малков, има двама ранени с травми по ръцете, оказана им е медицинска помощ. А спирането на работата е продължение на вчерашния случай с рафинерията на "Лукойл" в Нижни Новгород: Обзор: Експлозивен ден и куп проблеми за Русия (ВИДЕА)

Междувременно, нов успешен удар с дрон стана в трета рафинерия. Bloomberg веднага изчисли, че с това 12% от рафинирането на горива в Русия вече е пострадало: Голям руски петролен завод спря работа заради атака с дрон (ВИДЕО)

Дъжд от дронове във Воронеж

Междувременно вече има видеокадри от поражения, нанесени и от атаката с дронове във Воронеж. Тамошният губернатор Александър Гусев вече обяви, че са свалени над 40 дрона, руското военно министерство официално казва за 29.

Щетите от долните кадри са от Югозападния пазар в град Воронеж. От пазара до военното летище "Балтимор" са около 3 километра. Там е Воронеж Малшево - авиобаза във Воронежска област на руските въздушно-космически сили, Западен военен окръг на Руската федерация. А иронията относно думите на Гусев за щетите се лее в Телеграм:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес