Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Срутеният мост в Балтимор заплашва САЩ с транспортен хаос преди Великден

26 март 2024, 15:40 часа • 4297 прочитания

Срутването на моста в Балтимор, който беше блъснат от контейнеровоз, заплашва с хаос едно от най-важните пристанища на Източното крайбрежие на САЩ, предаде Блумбърг.

Още: Кораб срути мост в Балтимор, има загинали (ВИДЕО)

Продължително затваряне на моста ще доведе до хаос за пътуващите точно преди Великденския празничен уикенд във вече задръстения коридор между Ню Йорк и Вашингтон, отбелязва агенцията.

Губернаторът на щата Мериленд Уес Мур обяви извънредно положение.

Едно от най-големите пристанища в САЩ

Мостът позволява на търговски кораби да влизат в пристанището на Балтимор, едно от най-големите пристанища в САЩ както по отношение на обема, така и на стойността на товарите. Това е и най-голямото пристанище в САЩ за обработка на автомобили и лекотоварни камиони.

Най-малко 21 плавателни съда са във водите на запад от срутения мост, което повдига въпроса колко лесно ще могат да се измъкнат. Около половината от тях са влекачи, но има и поне три кораба за насипни товари, един кораб за превозни средства и малък танкер.

Пристанището в Балтимор е обработило 847 158 автомобила и леки камиони през 2023 г., най-много от всички пристанища в САЩ за 13-та поредна година, според уебсайт на щата Мериленд. Пристанището също така обработваше големи обеми вносна захар, гипс и кафе, както и въглища за износ.

Още: Уолстрийт откри седмицата с понижение

То е основен дистрибуторски център, като пристанището е най-голямото в Мериленд, обработващо над 10 милиона тона товари годишно.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес