Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Турция

04 май 2024, 16:29 часа • 1864 прочитания

Международната рейтингова агенция Standard and Poor's повиши кредитния рейтинг на Турция от B на B+ заради икономическия ребаланс, като запазва положителна перспективата на оценката, предава БТА, като се позовава на Анадолската агенция.

Според прессъобщение на S&P, разпространено снощи, очакванията са, че Турция ще подобри координацията между паричната, фискалната политика и политиката по доходите на фона на външно ребалансиране.

Снимка: iStock

„Прогнозираме увеличаване на притока от портфейлни инвестиции и свиване на дефицитите по текущата сметка през следващите две години, заедно с понижаване на инфлацията и доларизацията, въпреки че напредъкът ще бъде бавен и натрупването на резерви скромно, тъй като централната банка ограничава обезценяването на турската лира“, отбелязва агенцията.

ОЩЕ: Турската централна банка предприе изненадващ ход за основната си лихва

След преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган през май миналата година, Турция се отказа от нетрадиционната си политика на ниски лихви в полза на затягане, като повиши основната лихва на 50% през април спрямо 8,5% миналия юни.

Нивото на годишната инфлация в Турция достигна 69,8% през месец април спрямо 68,5% през март.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес