Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ харчи по 1 млн. долара месечно за поддръжка на суперяхта, иззета от руски олигарх

07 март 2024, 16:31 часа • 3543 прочитания

Правителството на САЩ харчи близо 1 млн. долара на месец за поддръжка на луксозна суперяхта, иззета от санкциониран руски олигарх.

106-метровата Amadea беше един от първите трофеи, отнет от собственика му, в рамките на усилията на американското Министерство на правосъдието да окаже натиск върху Кремъл след войната в Украйна.

Суперяхтата беше конфискувана в пристанище във Фиджи през 2022 г. от служители на местните правоприлагащи органи и ФБР, пише CNN.. Американските прокурори твърдят, че собственикът ѝ Сюлейман Керимов, който дължи състоянието си на търговията със злато, е нарушил санкциите на САЩ, като е използвал банковата система на страната за да покрие разходите за яхтата, която в момента се намира в Сан Диего.

ОЩЕ: Хърватия предава на Украйна конфискуваната суперяхта на кумеца на Путин

Федералните прокурори поискаха разрешение от съдия да продадат плавателния съд, като казаха, че разходите за поддържката му са прекомерни и струват на властите около 20 млн. долара, според последните съдебни документи.

Скорошна оценка го оценява на 230 млн. долара.

 

 

„Прекомерно“ е данъкоплатците да плащат близо милион долара на месец, за да поддържат Amadea, когато тези разходи могат да бъдат сведени до нула чрез продажба“, пишат прокурорите.

Месечните разходи възлизат на около 600 000 долара за поддръжка на яхтата плюс 144 000 долара за застраховка, според съдебните регистри. Еднократните такси за покриване на разходите за сух докинг добавят още 178 000 долара на месец, като общата сметка възлиза на 922 000 долара на месец.

Представителите на олигарха обаче се противопоставиха на продажбата, твърдейки, че тя не трябва да се разрешава, докато няма решение по жалбата им за конфискация.

ОЩЕ: Правителството на Антигуа и Барбуда ще продадат суперяхта за 81 млн. долара, собственост на руски олигарх

Те са „предложили да възстановят на правителството разходите, направени за поддържането на Amadea в замяна на връщането ѝ“. Това предложение остава. Поддържането на Amadea със сигурност е скъпо и ищците не са възнамерявали данъкоплатците в САЩ да поемат таз тежест. Но правителството е решило да я конфискува, знаейки какви ще са разходите за американските данъкоплатци.

Според прокурорите, решението по това предложение може да отнеме още много месеци, натрупвайки солидна сметка за поддръжка на плавателния съд.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес