Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският износ на петрол се срина след санкциите на ЕС и Г-7

21 декември 2022, 09:12 часа • 2245 прочитания

Доставките на руски петрол по море се сринаха през първата седмица след влизането в сила на санкциите на Г-7 и Европейския съюз. Те започнаха да действат от 5 декември.

Bloomberg съобщи на 20 декември, че през горепосочения период общите обеми, изнасяни от Русия, са намалели с 1,86 млн. барела на ден - иначе казано, с 54%.

Количествата суров петрол, предназначени за Китай, Индия и Турция - трите държави, които се превърнаха в единствените значими купувачи на руските доставки, плюс обемите за кораби, които все още нямат крайна дестинация, намаляха средно до 2,53 млн. барела на ден, пише още изданието.

Това е първият случай през последните пет седмици, в който тези обеми намаляват. На четириседмична средна база общият износ по море е спаднал с 266 000 барела на ден. Доставките за Европа пресъхнаха почти напълно, а тези за Азия също се понижиха, се казва в материала.

Този спад отчасти се дължи на ремонтни дейности в балтийско пристанище, но се наблюдава и недостиг на корабособственици, желаещи да транспортират ключови товари от експортно съоръжение в Азия.

Изданието допълва, че към данните трябва да се подхожда с повишено внимание, тъй като седмичният износ зависи от времето за планиране на товарите, метеорологичните условия и дори от качеството на сигналите, предавани от самите кораби.

Ембаргото на ЕС върху руския петрол, пренасян по море, и ограничението на цената на руския суров петрол от 60 долара за барел влязоха в сила на 5 декември. САЩ, Великобритания, Канада и Австралия бяха забранили руския петрол по-рано.

Тъй като страните от Г-7 (с изключение на Япония) и ЕС забраниха вноса на руски нефт по море, ограничението на цените е мярка, предназначена най-вече за страните извън Г-7 и ЕС. На застрахователите на световния петролен пазар ще бъде забранено да търгуват с руски петрол на цени над горната граница. 95% от този бизнес се намира в държавите от Г-7.

На 21 ноември Bloomberg съобщи, че Русия вече е загубила по-голямата част от петролния си пазар в северните страни на Европейския съюз още преди да влезе в сила ембаргото на ЕС върху руския петрол.

ОЩЕ: Унгария и Хърватия влязоха в остър спор за транзита на руски петрол

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес