Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия печели още повече от петрол и газ, но икономиката ѝ вече тръгна надолу

02 юни 2022, 06:38 часа • 4153 прочитания

Дори ако някои страни спират или постепенно спрат покупката на руски енергийни суровини, приходите на Русия от петрол и газ тази година ще бъдат около 285 милиарда долара. Това е повече спрямо приходите през 2021 г. с над една пета, съобщава Bloomberg Economics, предаде БГНЕС.

Общо валутните резерви на страната, замразени в други страни заради наложените санкции, са в размер на 300 милиарда долара.

Според разчетите на агенцията, Русия е регистрирала 50% увеличение на приходите от петрол през първите четири месеца на годината, като печели до 20 милиарда долара на месец от продажбата на петрол и гориво.

Същевременно, през април 2022 г. брутния вътрешен продукт на Русия е намалял с 3% на годишна база, след като отбеляза ръст от 1,3% през март, 4,1% през февруари, и 5,6% през януари, съобщиха от Министерството на икономическото развитие на Русия.Ведомството обяснява намалението на БВП с "безпрецедентния санкционен натиск", който предизвика транспортни и логистични ограничения, както и намаляване на вътрешното търсене.

Преди дни руското министерство на финансите прогнозира 12% намаление на БВП заради наложените санкции, което може да изличи напълно "десетилетието на икономически растеж" на страната. Разчетите, обаче, са вътрешни, а публично това число не се споменава, уточнява "Интерфакс".

Международният валутен фонд прогнозира спад на икономиката на Украйна с 35% тази година, на Русия - с 8,5%. Централната банка на Русия очаква до края на 2022 г. БВП на Русия да спадне с 8-10%.

ОЩЕ: Унгария блокира петролното ембарго на ЕС, този път заради санкциите срещу руския патриарх Кирил

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес