Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рублата се срина до историческо дъно

24 февруари 2022, 10:19 часа • 7759 прочитания

Руската рубла поевтиня до историческо дъно срещу щатския долар и еврото в четвъртък след като руският президент Владимир Путин нареди военна операция в Украйна – ход, който се очаква да провокира нови международни санкции срещу Москва.

Руските сили изстреляха ракети по няколко украински градове и разположиха войски по източното крайбрежие на страната, съобщават официални лица и световните медии, след като Путин нареди стартирането на специална военна операция на изток, по думите му.

В ранните часове на търговията в четвъртък рублата загуби 8% срещу щатския долар до 87.55, като малко преди това удари рекордно дъно от 89.60. Рублата загуби 6.3% до 97.51 срещу еврото, като малко преди това поевтиня до цена от 99.99, предава Reuters.

MOEX Group, които оперират фондовата борса в Москва, спряха за кратко търговията след като пазарите отвориха, след което възстановиха операциите.

Нито един руски актив не остана невредим, като акциите и облигациите се сринаха, тъй като инвеститорите вземат предвид, че действията на Русия в Украйна могат да провокират нови санкции от страна на Запада.

Според бележка на BCS Global Markets, рискът от по-обхватни и по-сериозни санкции е голям, като може да се очаква минимално количество паника и потенциални разпродажби на пазара.

Доминираният от щатския долар индекс RTS се срина с 26% до 906.96 пункта до най-ниското си ниво от началото на 2020 година. Базираният на рублата индекс MOEX Russian Index загуби 22% до 2 419.0 пункта.

Доходността по руските 10-годишни OFZ облигации в рубли, нарасна до 10.93%, което е най-високата стойност от началото на 2016 година.

Западните страни и Япония наложиха санкции на руски банки и личности в отговор на хода на Москва да признае два отцепили се региона в източна Украйна, като дадоха да се разбере, че при инвазия в страната ще последват още санкции.

Най-голямата руска банка Sberbank посочи, че е била подготвена за всякакво развитие, като работи по сценариите за да гарантира на клиентите си, че средства, активи и лихви ще останат защитени.

Междувременно централната банка заяви, че ще започне интервенции на валутния пазар и ще предложи допълнителна ликвидност на банковия сектор.

Представител на управляващите в САЩ посочи пред журналисти, че Sberbank и втората най-голяма банка VTB могат да бъдат подложени на санкции от САЩ, ако Москва продължи с инванзията си в Украйна, предупреждавайки, че нито една руска финансова институция не е в безопасност.

Петролът тип „Брент”, глобален бенчмарк за руския основен износ, поскъпна с 6.7% до 103.32 долара за барел, което е повече от 7-годишен връх.

Още: Реакциите в България на войната, обявена от Русия на Украйна

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес