Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Риск от екологична катастрофа: Русия праща незащитени от лед танкери по Северния маршрут

18 септември 2023, 09:50 часа • 24666 прочитания

За първи път Русия ще изпрати два обикновени, незащитени от лед танкери по Северния морски път, което заплашва да причини екологична катастрофа, пише "Файненшъл таймс".

В началото на септември танкерите "Леонид Лоза" и "NS Браво" отплаваха от Китай през един от най-опасните ледени пасажи на планетата. Танкерите не са ледоразбивачи и нямат оборудване, което да спре нефтен разлив, пише изданието.

Експерти по корабоплаване посочиха пред "Файненшъл таймс", че подобни кораби могат да плават по Северния морски път с малък риск само когато ледът е тънък - през септември и октомври. Но дори тогава, има опасност ледът да разруши корпуса им.

Още: Турция прави медийна реклама на най-важния руски търговски път (ВИДЕО)

Ембаргото на ЕС върху морския износ на суров петрол, придружено от ценови ограничения за петрола и петролните продукти с произход от Русия, предизвика преразпределение на световните доставки на петрол. Миналата година, в рамките на няколко месеца, Москва пренасочи по-голямата част от петролните си потоци, които преди това отиваха към ЕС, към азиатските пазари - увеличи доставките за Китай и Индия за сметка на западните държави.

Нови маршрути

Новите дестинации обаче увеличиха времето за доставка с хиляди километри и оскъпиха превоза.

Използването на така наречения Северен морски път може да съкрати пътуването с до две седмици или с около 30% в сравнение с южния маршрут през Средиземно море и Суецкия канал. Затова Русия все по-често поглежда към него.

Арктическият маршрут обаче, не се използва през зимата поради дебелия лед, който представлява сериозна опасност за корабите и и техния товар.

Още: Когато Адът замръзне: заради Путин Русия изпуска да стане силен икономически фактор (ВИДЕО)

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес