Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Reuters: Втората най-голяма банка в Индия реши да се съобразява с тавана за руския петрол

05 април 2023, 07:40 часа • 7999 прочитания

Една от най-големите държавни банки в Индия се присъедини към санкциите срещу руския петрол.

Bank of Baroda, втората по големина държавна банка в Индия по активи, блокира плащанията за петрол от Русия от април, ако цената му надвиши "тавана", определен от страните от Г-7, съобщи Reuters, цитирайки три източника, запознати със ситуацията. Официално обаче от банката не коментираха.

Това значи, че Русия ще има нови затруднения при продажбата на петрол на Индия, която се превърна в най-големия пазар за Руската федерация след избухването на войната и налагането на западните санкции.

Някои индийски рафинерии са използвали банката, за да купуват руски петрол и петролни продукти през Обединените арабски емирства и да плащат в дирхами. Извършени са редица транзакции на цени над 60 долара, твърдят източниците на Reuters, но тази практика сега ще бъде преустановена.

Таванът, сложен от Г-7, сега става много важен, защото предвид решението на ОПЕК+ да ореже производството се очаква някои руски сортове суров петрол да преминат границата от 60 долара за барел - но предвид наложения таван това ще остане само за математиката и съответно Кремъл ще търпи икономически щети. Русия обаче вече опитва да уреди плащанията между нея и Индия да бъдат извършвани в рупии и в рубли.

ОЩЕ: Г-7 официално обяви таван на цените на руския петрол

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес