Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рекордната инфлация в Германия засилва очакванията ЕЦБ да предприеме по-голямо вдигане на лихвите

30 август 2022, 17:39 часа • 5552 прочитания

Инфлацията в Германия за месец август удари близо 50-годишен връх, като надмина рекорда от май тази година. Това засилва очакванията ЕЦБ да предприеме по-високо увеличение на лихвите следващия месец.

Според ХИПЦ годишната инфлация в Германия през август се равнява на 8.8%, следвайки повишението от 8.5% през юли, сочат данните на федералната статистическа служба от вторник, цитирани от Reuters.

Увеличението е отчетено въпреки мерките, които правителството предприе, за да отговори на ръста на цените. Те включваха по-евтини билети за градски транспорт и намаляване на данъка върху горивата. Мерките са валидни до 31 август.

Ако обаче не бъдат взети последващи мерки анализаторите прогнозират, че инфлацията в най-голямата европейска икономика може да достигне до двуцифрени стойности преди края на тази година.

„Съдейки по сегашната инфлация и това, което предстои, ЕЦБ трябва да предприеме сериозно вдигане на лихвените проценти“, казва Томас Гитцел – главен икономист на базираната в Лихтенщайн VP Bank.

ЕЦБ вдигна лихвите с 50 базисни пункта през юли, като още едно повишение се очаква през септември. Въпреки по-ранните прогнози за увеличение от още 50 базисни пункта, множество политици смятат, че е редно да се обсъди вдигане от 75 базисни пункта.

Инфлацията в еврозоната достигна до 8.9%, което надхвърля над четири пъти целта на ЕЦБ от 2%. Не е изключено първата да надвиши 10% през идните месеци.

Инфлацията в Германия достигна до 8.7% през май, невиждан ръст от зимата на 1973-1974 г., когато петролната криза даде тласък труден за овладяване цикъл на растящи цени.

По същия начин и сега повишението на цените на енергията, в резултат на войната в Украйна, е основният двигател на растящите цени. Цените на енергията през август отбелязват увеличение от 35.6% на годишна база.

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес