Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи трансатлантически полет с устойчиво авиационно гориво

28 ноември 2023, 11:44 часа • 2751 прочитания

Първи трансатлантически полет - от Лондон до Ню Йорк, при който самолетът ще бъде зареден с по-екологичното устойчиво авиационно гориво (SAF) ще бъде извършен днес, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Полетът ще бъде осъществен с "Боинг 787 Дриймлайнър", който ще лети от лондонското летище "Хийтроу" до нюйоркското "Джей Еф Кенеди".

Самолетът е на Ричард Брансън 

Самолетът е на британската авиокомпания "Върджин Aтлантик", а на борда ще бъде  основателят на компанията Ричард Брансън. Ще се качат още главният изпълнителен директор на компанията Шай Вайс и британският транспортен министър Марк Харпър. Не е предвидено на борда да има редови пътници, които са си купили самолетни билети.

Още: Ракетната компания на сър Ричард Брансън е пред фалит

Британското правителство отпусна през декември 2022 г. до 1 милион британски лири (1,26 милиона долара) на "Върджин Aтлантик", за да демонстрира ефективността на устойчивото гориво. То съставлява едва около 0,1 на сто от използваното в световен мащаб авиационно гориво. Смята се, че при неговото използване може да бъдат намалени с до 80 на сто вредните емисии от въглероден диоксид в сравнение с конвенционалното самолетно гориво - керосин.

Устойчивото авиационно гориво

Устойчивото авиационно гориво се произвежда от селскостопански отпадъци и от олио, което е използвано за готвене. Така при производството му се използват около 70 на сто по-малко въглерод. То обаче, може да се използва в самолетни реактивни двигатели, които не са модифицирани, само ако е смесено с 50 на сто керосин.

Авиокомпании призоваха ЕС да използва екологично гориво за всички полети

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес