Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи сигнали за напредък по преговорите за тавана на дълга на САЩ

17 май 2023, 08:06 часа • 1567 прочитания

След извънредни разговори в Белия дом републиканските лидери на Конгреса започнаха да звучат оптимистично, че сделката за повишаване на тавана на дълга на САЩ е постижима. Но председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви пред репортери, че двете страни все още са далеч една от друга.

Без сделка САЩ могат да изпаднат в катастрофален фалит по дълга си от 31,4 трлн. долара още на 1 юни.

Противопоставянето принуди президента на САЩ Джо Байдън да съкрати свои ангажименти в чужбина. Президентът заяви, че едночасовата среща в Овалния кабинет е била "добра и продуктивна", като изрази оптимизъм относно перспективите за постигане на споразумение.

Маккарти каза пред репортери, че вярва, че е възможно да се постигне споразумение до края на тази седмица.

В замяна на подкрепата за повишаване на тавана на дълга републиканските лидери настояват за бюджетни съкращения. Те искат и по-строги изисквания за работа на получателите на държавни помощи.

Президентът Байдън неведнъж е заявявал, че потенциалната неплатежоспособност по дълга и бюджетните въпроси трябва да бъдат отделни теми за обсъждане.

Байдън трябва да отлети за срещата на върха на Г-7 в Япония днес. След това се очакваше той да се отправи към Папуа Нова Гвинея за разговори по регионалната сигурност и към Австралия за среща на "четворката" заедно с лидерите на Индия, Япония и Австралия. Сега обаче той ще се върне след края на срещата на върха в Хирошима на 19-21 май, за да "гарантира, че Конгресът ще предприеме действия" за предотвратяване на фалита, се казва в изявление на Белия дом.

Достигането на тавана на дълга би означавало, че правителството на САЩ няма да може да заема повече пари. Неизпълнението на задълженията може да разклати световните финансови пазари и да разруши доверието в политическата способност на Америка да плаща сметките си.

Министърът на финансите Джанет Йелън заяви по време на събитие във вторник, че "неплатежоспособността на САЩ ще доведе до икономическа и финансова катастрофа".

Междувременно говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви: "Има страни като Русия и Китай, които не биха искали нищо повече от това да обявим фалит".

Сделката за избягване на този сценарий засега се оказва трудно постижима. През април републиканците предложиха споразумение, според което лимитът на дълга ще бъде отложен с 1,5 трлн. долара. В замяна на това те ще запазят разходите на ключови правителствени агенции на нивата от 2022 г. за следващата финансова година и ще ограничат ръста на разходите до 1% годишно през следващите 10 години. Републиканците твърдят, че това ще доведе до икономии в размер на 4,8 трлн. долара.

Предложението обаче ще провали няколко от законодателните приоритети на Джо Байдън, включително опрощаването на студентски заеми.

Последният път, когато САЩ бяха пред фалит през 2011 г., законодателите сключиха споразумение часове преди крайния срок. Това противопоставяне доведе до понижаване на кредитния рейтинг на САЩ и до рязък спад на фондовия пазар.

"Никой не трябва да използва фалита като заложник", заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър. "Последиците ще бъдат опустошителни за Америка", добави той.

От 1960 г. насам таванът на дълга на САЩ е бил повишаван, удължаван или преразглеждан 78 пъти.

ОЩЕ: САЩ удари нов рекорд на държавния си дълг няколко години по-рано от очакваното

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес