Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа реална стъпка за ново отлагане на фалита на правителството на САЩ

07 март 2024, 07:19 часа • 1674 прочитания

Ръководената от републиканците Камара на представителите на САЩ одобри споразумението за предотвратяване на частично спиране на работата на американското правителство. Опасността американската администрация да спре работа не е отминала - това може да се случи през предстоящите почивни дни.

Гласуването се проведе в навечерието на годишната реч на президента Джо Байдън за състоянието на Съюза - тя трябва да стане факт в четвъртък вечер американско време (7 март), пише БГНЕС.

Още: САЩ няма да останат без бюджет, но пак временно

Политически абсурд с бюджета на САЩ

Пет месеца след края на фискалната 2023 година Конгресът все още не е одобрил 12-те сметки за годишни разходи, които съставляват федералния бюджет, като няколко пакета трябва да бъдат договорени и активирани в краен срок до полунощ в петък вечерта (8 март). Сегашното гласуване в Камарата на представителите за одобряване на пакет от 460 милиарда долара довежда САЩ една крачка по-близо до поддържането на правителството до края на фискалната 2024 година на 30 септември.

Законопроектът, включващ финансирането на земеделието, правосъдието, вътрешните работи, транспорта, жилищното настаняване, въпросите на ветераните, търговията и енергетиката, все още трябва да мине в Сената, преди президентът Джо Байдън да го подпише като закон и да предотврати частично затваряне. Законопроектът обаче покрива по-малко от една трета от общите разходи и някои от най-оспорваните битки бяха отложени за втори законопроект, който трябва да стигне до бюрото на Байдън до 22 март. Този пакет трябва да покрие военните нужди, граничната сигурност, Конгреса и различни други федерални отдели и агенции.

САЩ вървят към ново временно финансиране на правителството си

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес