Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пшеницата покори 9-месечен връх заради опасенията от свиване на запасите

28 май 2024, 11:42 часа • 4729 прочитания

За кратко цената на пшеницата достигна най-високото си ниво от повече от 9 месеца насам, тъй като сухото време в основните страни производители и продължаващата война в Украйна задълбочиха опасенията за предлагането, предава Bloomberg.

Фючърсите върху пшеницата в Чикаго поскъпнаха с 3,3% в началото на азиатската борсова серия. През последните седмици анализаторите намалиха прогнозите за производството за най-големия износител – Русия, докато Украйна регистрира най-сухия май в историята. Исторически ниските валежи в Западна Австралия също засилват притесненията.

Снимка: iStock

Министерството на земеделието на САЩ прогнозира, че световните запаси от пшеница може да спаднат до 9-годишно дъно през предстящия сезон. Прогнозата бе дадена, след като фючърсите върху пшеницата на Парижката борса се повишиха до най-високата си стойност от март 2023 г.

ОЩЕ: Руската житна реколта ще се свие сериозно

Ралито се подхранва отчасти и от производителите, които държат запасите си в очакване проблемът да се уталожи, казва Оле Хоуе, главен изпълнителен директор на брокерската и консултантска компания IKON Commodities. „Производителите разполагат с цялата власт и я използват безмилостно“, казва още той.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес