Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прогноза: Руската икономика ще продължи да се свива

20 юни 2023, 16:21 часа • 3665 прочитания

Руската икономика ще продължи да се свива и през 2023 г., макар и не толкова сериозно, колкото през предходната година, благодарение на добрите цени на петрола и високите държавни разходи, сочи прогноза на Scope Ratings, цитирана от Ройтерс.

Още: Рублата се срина до 14-месечно дъно спрямо долара

През настоящата година руският БВП се очаква да намалее с 0,8 на сто, или доста по-малко от предишната прогноза за спад от 4 на сто. През 2022 г. руската икономика се е свила с 2,1 на сто, обяви руската статистическа служба през февруари.

Прогнозата на Scope е по-песимистична от тази на МВФ и руското правителство, които съответно предвиждат ръст от 0,7 и 1,2 на сто за настоящата година. Миналата седмица президентът Владимир Путин обяви, че руската икономика ще нарасне с 2 на сто през 2023 г., предаде БТА

Scope прогнозира още, че през 2024 г. руската икономика ще отбележи ръст от 0,9 на сто благодарение на по-голямата от очакваното устойчивост, както и на увеличените държавни разходи. Това, обаче, ще доведе до сериозен ръст на бюджетния дефицит, за което своя "принос" ще дадат и ниските приходи от продажбите на петрол и газ.

Scope прогнозира бюджетен дефицит от 3,8 на сто през 2023 г. и 2,8 на сто през 2024 г. при устойчива инфлация от около 6 на сто.

В доклада си агенцията посочва, че руската икономика ще продължи да изпитва недостиг на работна ръка поради мобилизацията на стотици хиляди за войната в Украйна и емиграцията на около 1,3 милиона души в трудоспособна възраст през 2022 г.

Според Scope милитаризацията на икономиката пречи на реалното оценяване на развитието й, а ниското ниво на инвестициите, ниската производителност и лошите демографски тенденции ограничават възможностите за реален растеж.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес