Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът на Молдова: Вече сме напълно независими от руския газ

18 май 2023, 17:24 часа • 1852 прочитания

Молдова е прекъснала зависимостта си от руския газ, съобщи премиерът Дорин Речан на форум по сигурността в Букурещ на 18 май.

"Ако в началото на войната 100% от енергията, консумирана в Молдова, произхождаше от Русия, то днес Молдова може да съществува без абсолютно никакъв природен газ или електроенергия от Русия", заяви Речан, цитиран от "Ройтерс".

Според него Молдова се е интегрирала в европейската енергийна мрежа "както в техническо, така и в търговско отношение".

От началото на пълномащабната инвазия Молдова, която съседства както с Украйна, така и с Русия, е изправена пред засилени заплахи за сигурността. Руските пропагандисти твърдят, че Украйна, Молдова или НАТО подготвят нападение срещу Приднестровието. Приднестровието е отцепнически регион, международно признат като част от Молдова, който се поддържа с помощта на незаконното присъствие на руски войски.

На 21 февруари в интервю за молдовската телевизия TV8 Речан потвърди, че властите са наясно с "няколко" руски сценария за дестабилизация, включително с плана на Русия да поеме контрола над летището в Кишинев.

"Укрепихме капацитета на молдовските институции да се справят с тези предизвикателства, а оттук нататък трябва да се съсредоточим и върху дневния ред на сигурността", заяви Речан преди време.

ОЩЕ: CNN: Таен документ разкрива 10-годишния план на Русия за дестабилизиране на Молдова

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес