Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повишиха ли се цените след въвеждането на еврото в Хърватия?

10 април 2023, 10:50 часа • 6122 прочитания

Въвеждането на еврото в Хърватия е повишило само с малко цените. Това каза Управителят на централната банка на страната - Борис Вуйчич пред "Файненшъл таймс".

Според него решението на Хърватия да стане през януари 20-тия член на еврозоната е довело до по-високи цени на кафето и на фризьорските услуги, но общите разходи за живот почти не са се променили.

"Сега можем да кажем с увереност, че въздействието на въвеждането на еврото не е значително върху цените“, подчерта Вуйчич, който добави, че то е довело до повишаване на цените най-много с 0,4 процентни пункта.

На финалната права за еврото сме, смята управителят на БНБ (ВИДЕО)

Когато други държави приемаха еврото, това често водеше до протести от страна на потребителите, които твърдяха, че бизнесът го използва като извинение за повишаване на цените. Критиците в Германия дори измислиха думата "Teuro", за да опишат явлението използвайки немската дума teuer, която означава "скъпо", напомня финансовото издание.

Подобна е историята и в Хърватия, която се присъедини към блока в момент, когато инфлацията вече беше на двуцифрени нива.

Страната е по-бедна от много европейски държави, като нейният брутен вътрешен продукт на глава от населението беше на 50% от средния за ЕС през 2021 г., според данни на Световната банка, а това означава, че хората са по-изложени на по-голям риск от покачване на цените.

Кристалина Георгиева: Очаква се страните с ниски доходи да претърпят двоен шок

Министърът на икономиката на страната Давор Филипович предупреди търговците на дребно "да не се опитват да измамят хърватските граждани".

През първите две седмици от използването на еврото инспектори наложиха глоби за общо 234 000 евро на компании за неоправдано увеличение на цените. Правителството също така постави таван на цените на осем основни стоки - от захар до пилешко месо, изисквайки магазините да показват цената на стоките както в куни (досегашната хърватска валута), така и в евро до края на тази година.

Централната банка проследи цените в ресторанти и кафенета чрез "уеб-скрапинг" данни от Wolt за услугата за доставка и провери промените в онлайн цените на хиляди други артикули. "Уеб скрапинг" (Web scraping) или уеб събиране на данни се използва за извличане на данни от уебсайтове. Софтуерът за "уеб скрапинг" може да осъществява директен достъп до световната мрежа чрез протокола за прехвърляне на хипертекст или уеб браузър.

Само 10 процента от цените при големите търговци на дребно са се повишили след въвеждането на еврото, докато една четвърт (25%) са се понижили, а 65% са останали непроменени, според уеб блог на служители в Хърватската централна банка и в Европейската централна банка, посочва "Файненшъл таймс".

Вуйчич, отбеляза, че някои от най-големите увеличения на цените са били във фризьорските салони, кафенетата и салоните за красота. "Там хората с право смятат, че цените са се повишили".

В същото време беше отчетено, че някои увеличения на цените през януари са били отменени няколко седмици по-късно. Някои търговци, които са увеличили цените твърде много, откриха, че хората вече не искат да си купуват кафе и започнаха да ги намаляват.

"Така че, пазарите все още са живи и все още работят“, заключи шефът на централната банка.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес