Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политико: Сделката за таван на цените на природния газ в ЕС виси на косъм

13 декември 2022, 15:41 часа • 3675 прочитания

Компромисът по отношение на горната граница на цените на природния газ в ЕС остана несигурен поради дълбоките разногласия между държавите-членки относно въздействието на подобна мярка, пише Политико.

Министрите от ЕС се събраха в Брюксел на извънредно заседание на Съвета по енергетика, за да се заемат с този въпрос, който е част от отговора на блока на сътресенията на енергийните пазари, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна.

Пристигайки на днешното заседание, комисарят по енергетиката на ЕС Кадри Симсон изрази оптимизъм относно перспективите за постигане на споразумение, като нарече заседанието на Съвета по енергетика "вероятно най-трудното" досега.

Предложението за ограничаване на цените изправя група от пет скептично настроени държави - Германия, Австрия, Нидерландия, Дания и Унгария, срещу приблизително 16 държави, които подкрепят идеята.

Въпреки това група министри от двата противникови лагера се събраха преди началото на официалното заседание в сградата на Съвета, за да уточнят позициите си в опит да избегнат връщането на предложението на лидерите на ЕС - нещо, което страните бяха помолени да избягват. Лидерите се събират на среща на върха на Съвета в четвъртък.

"Ще се стремим да постигнем поне широко съгласие по техническите параметри, а както всички знаем, около масата все още има много различни мнения, така че на първо време трябва да видим дали министрите наистина имат желание за компромиси", каза Симсън.

Според първоначалния план на Комисията ограничението ще влезе в сила, когато цените на нидерландския хъб TTF достигнат 275 евро за мегаватчас в продължение на две седмици, ако тези цени са с повече от 58 евро за мегаватчас по-високи от цените на втечнения природен газ на световния пазар.

Предложената горна граница беше определена толкова високо, че нямаше да бъде задействана дори по време на ценовия скок през август, когато цените за кратко достигнаха 350 евро за MWh - което предизвика възмущение от страна на страните, подкрепящи горната граница.

Оттогава чешкото председателство на Съвета предложи няколко изменения на предложението на Комисията.

ОЩЕ: Еврокомисията с ново предложение за таван на цената на природния газ

В последния компромис, с който „Политико“ разполага, и е  датиран от 12 декември, се призовава за активиране на ограничение, ако цените на газа достигнат между 200 и 220 евро за мегаватчас, което трябва да продължи между три и пет дни, за да се наложи максимален лимит на търговете. Цената и броят на дните са посочени в скоби, което предполага, че посочените диапазони са заместители на окончателните стойности, които трябва да бъдат договорени.

Чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела заяви, че последният текст, който е представен сега, е "осъществимо предложение", което отговаря на опасенията на държавите от двете страни на разделителната линия.

"Гражданите и бизнесът очакват от нас, че ще предложим ясно решение", каза той при пристигането си на срещата. "Сега това зависи единствено от министрите, които трябва да покажат дали са готови да постигнат споразумение или не."

Резултат без сделка и предшестван от безкрайни дискусии просто "става вече неудобен ", каза дипломат от ЕС, добавяйки, че "изглежда" компромисът е осъществим.

Това би могло да означава успокояване на скептиците с по-стабилни предпазни мерки, включително автоматично спиране на горната и долна граница на цените на газа в замяна на по-ниско прагово ниво.

Това обаче не попречи на противниковите лагери да се вкопчат по темата.

Австрийският министър на енергетиката Леонор Гевеслер посочи, че има "разумни възможности за компромис", но упрекна страните, подкрепящи ограничаването на цените, че са взели други спешни мерки в областта на енергетиката за "заложници" в борбата за ограничаване на цените. Тези други мерки включват стъпки като съвместни покупки на газ и ускоряване на одобряването на проекти за възобновяема енергия и не са противоречиви.

"Гледам на днешната среща с известен скептицизъм, защото през последните дни има твърде малко движение", добави тя.

Костас Скрекас, министър на енергетиката на Гърция, която е сред най-големите привърженици на ограничаването на цените, заяви: "Времето за консултации изтече... Европейските граждани се борят ... а Европа води празни дебати. Всички ние трябва да поемем своите отговорности и да се споразумеем без отлагане".

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес