Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огромни еднократни загуби за западните компании, напуснали Русия

18 декември 2023, 07:25 часа • 2411 прочитания

Западните компании, които обявиха изтеглянето си от Русия, са претърпели загуби на обща стойност 103 млрд. долара от началото на войната в Украйна, съобщи The New York Times (NYT), позовавайки се на резултатите от анализ на финансовите им отчети. Според вестника през 2022 г. руският бюджет е получил най-малко 1,25 млрд. долара под формата на данъци от продажбата на предприятия от "неприятелски" държави.

Руският алъш-вериш

NYT твърди, че руският президент Владимир Путин е успял да превърне напускането на компаниите в изгода за лоялния елит и за цялата държава. Това се е случило, защото, наред с другото, той е принудил напускащите пазара компании да продадат активите си в Русия на определени цени и е започнал да определя кръга на купувачите на тези активи.

Още: Путин национализира активите на норвежки холдинг

Като пример за сделка, в която се е намесила държавата, NYT посочва опитите на холандската пивоварна компания Heineken да продаде руски активи. Изданието, позовавайки се на хора, близки до преговорите, твърди, че руските власти са отказали да се споразумеят с купувача на активите на Heineken и са ги предали на парфюмерийната компания Arnest.

NYT припомня, че 11 дни след началото на военната операция в Украйна Русия създаде подкомисия към правителствената комисия за контрол на чуждестранните инвестиции, която издава разрешения за сделки между чуждестранни компании и купувачи на техни руски активи.

Вестникът, позовавайки се на вътрешни протоколи на подкомисията, твърди, че тази структура проверява внимателно дори малки сделки, свързани с продажбата на активи на компании от "неприятелски" държави. По-специално, на едно от заседанията си подкомисията одобрява продажбата на малък апартамент, принадлежащ на финландската компания Nokia, за 59 000 долара, пише БГНЕС съгласно материала на американската медия.

Русия въведе задължителен "откуп" за "неприятелски" компании

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес