Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият премиер на Великобритания е почти милиардер с богатство два пъти по-голямо от това на крал Чарлз

28 октомври 2022, 10:56 часа • 3817 прочитания

Риши Сунак, новият министър-председател на Великобритания, влезе в историята като първия цветнокож лидер на страната и най-младият през последните векове, поемайки поста на едва 42-годишна възраст. Сунак обаче поставя и друг любопитен рекорд – той е най-богатият политик, ставал министър председател на Великобритания, като богатството му се оценява на сума, която далеч надхвърля състоянието на монарха на страната крал Чарлз III, пише CNBC.

Сунак, който в началото на седмицата замени Лиз Тръс като лидер на управляващата Консервативна партия, е работил като инвестиционен банкер в Goldman Sachs и мениджър на хеджфонд, като от осем години се подвизава като политик.

Но той дължи голяма част от състоянието си на своята съпруга Акшата Мурти, която е наследница на технологичния магнат Нараяна Мурти, основател на индийската IT компания Infosys.

Нетно състояние от 844 млн. долара

Състоянието на двойката се оценява на 730 млн. британски паунда (844 млн. долара), според Sunday Times Rich List.

По-голямата част от богатството на Мурти се дължи на нейния дял от 0.93% в Infosys – компания с пазарана капитализация от 75 млрд. долара. Освен това тя притежава Catamaran Ventures U.K., британското звено на компанията за рисков капитал на нейния баща, която има дялове в редица компании, включително бранд за луксозно обзавеждане, където съсобственик е най-възрастната дъщеря на Рупърт Мърдок.

Двойката, която се запознала докато учи в Станфордския университет, притежава още поне четити недвижими имота, които се оценяват на 18.3 млн. паунда, включително апартамент в Калифорния.

Преди да се нанесат на Даунинг Стрийт, техният основен дом бе къща с пет спални в Кенсингтън, Лондон, която се оценява на 6.6 млн. паунда.

По-богат от краля?

Личното състояние на Сунак и неговата съпруга далеч надвишава това на предходния най-богат британски премиер Едуард Стенли, който е избран на поста през далечната 1852 година и притежавал нетно състояние, което в наши дни би се оценявало на 440 млн. долара, според Guinness World Records.

Богатството на двойката е повече от два пъти по-високо от това на крал Чарлз и неговата съпруга, което се оценява на приблизително 370 млн. паунда.

Крал Чарлз III и новият премиер на Великобритания Риши Сунак;   

Снимка: Facebook.com/The Royal Family 

Тази оценка изключва стойността на по-широкото наследство на короната - разнообразно портфолио от сгради, произведения на изкуството, гори и полета на стойност милиарди лири - което не се притежава лично от краля, а по-скоро се държи от монарха само за периода на неговото управление.

Така за първи път се случва обитателите на Даунинг стрийт да са по-богати от стопаните на Бъкингамския дворец.

Това се случва във времена, в който милиони граждани на Великобритания са изправени пред покачващите се разходи за живот, което повдига въпроса дали мултимилионер като Сунак може да разбере изживяванията на обикновените британци.

Риши Сунак, предишен финансов министър, бе подложен на критики по-рано през тази година заради статута на съпругата му, която не се води местен жител, поради което плаща данъци върху доходите извън Великобритания. Смята се, че тази вратичка в законите, която се води напълно легална, ще спести на семейството 20 млн. паунда от данъци във Великобритания.

Мурти на по-късен етап обеща да се откаже от този статут и да започне да плаща данъци върху пълните си доходи, но засега няма информация дали това се е случило.

Още: В Индия заради Риши Сунак: "Британците ни управляваха 200 години, сега е наш ред"

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес