Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Microsoft: Руска кампания за дезинформация се насочва към Олимпийските игри в Париж

04 юни 2024, 13:02 часа • 1930 прочитания

Русия е засилила онлайн кампания за дезинформация, насочена към Франция и предстоящите Олимпийски игри в Париж, обяви Microsoft в публикация в блога си, предава Reuters.

Кампанията, която включва фалшифицирани новинарски уебсайтове и пълнометражен документален филм, е специално предназначена да повлияе негативно на репутацията на Международния олимпийски комитет (МОК) и да създаде впечатлението, че летните игри ще бъдат помрачени от насилие, добавя Microsoft.

„Най-притеснителната дезинформация, разпространена от проруски играчи, се стреми да се представя за военни организации и да фабрикува заплахи за игрите на фона на конфликта Израел – „Хамас“, посочва компанията.

ОЩЕ: Тероризмът и Олимпиадата в Париж: Китайски анализ

Руското посолство в Лондон не е отговорило на изпратеното му запитване от Reuters за коментар.

Снимка: iStock

Microsoft твърди, че в края на 2023 г. е открила случаи на известни руски участници в дезинформацията, публикуващи „вероятно дигитално генерирани“ изображения, които претендират да показват графити в Париж, заплашващи с насилие срещу израелци, присъстващи на Олимпиадата. Някои от надписите споменават убийствата от 1972 г. на 11 израелски олимпийци в Мюнхен от палестински екстремисти.

Кампаниите са проведени от две подкрепяни от Русия организации, казва Microsoft. По думите ѝ тя ги следи като Storm-1679 и Storm-1099, която е известно още като „Doppleganger“. Използвайки набор от 15 фалшифицирани френски новинарски уебсайта, Doppleganger е разширила руските твърдения за корупция на МОК и потенциално насилие по време на игрите, допълва технологичният гигант.

През юни миналата година групата, която Microsoft следи като Storm-1679, е създавала пълнометражен филм, наречен „Olympics Has Fallen“, който според компанията е предназначен да омаловажава ръководството на МОК.

Снимка: Getty Images

По думите на Microsoft филмът е бил озвучен с фалшиво, генерирано от AI аудио, като е ползван гласът на Том Круз и е ползван уебсайта за персонализирани видео съобщения Cameo, за да добавят и други америакнски знаменитости.

Усилията „ясно сигнализират, че създателите на съдържанието са отделили значително време за проекта и са демонстрирали повече умения от повечето кампании за влияние, които наблюдаваме“, казва Microsoft.

ОЩЕ: ЕК заплаши Microsoft със санкции заради рискове от изборна дезинформация

„Кремълската машината за пропаганда и дезинформация едва ли ще се въздържи от това да използва мрежата си от участници, за да подкопае игрите с наближаването на Олимпиадата“, добавя компанията.

Кампанията се е засилила в края на миналата година след решението на МОК да позволи на руските спортисти да се състезават в игрите като неутрални състезатели, казва Microsoft.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес