Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя страна е новият любимец на инвеститорите в Азия?

18 март 2024, 11:18 часа • 1602 прочитания

Индия, която вече е петата икономика в света, привлича все повече чуждестранни компании и инвеститори, които се опитват да намалят зависимостта си от Китай в контекста на икономическите и геополитическите проблеми, съобщава Франс прес.

Китайските власти признават, че в определени сектори има "скрити икономически рискове", тъй като чуждестранните инвестиции в тях са намалели с 82 на сто през миналата година до 33 милиарда долара. Индия също съобщава за спад на чуждестранните инвестиции, но той е далеч по-малък, и обемът им надвишава тези, получени от Китай.

Още: Индия сключи сделка за милиарди за свободна търговия с 4 европейски страни

Изправени пред дипломатическото и търговското напрежение между Вашингтон и Пекин и след проблемите, създавани от тежките ограничения по време на пандемията в Китай, няколко големи играчи в технологичния сектор решиха да се възползват от програма на индийското правителство за субсидии за нови фабрики и започнаха да диверсифицират производството си, пише БТА.

Кои големи инвеститори проявиха интерес?

Американската Apple, чието присъствие в Индия преди 2021 г. беше незначително, вече планира да произвежда поне една четвърт от своите iPhone в тази страна. Според анализатори на JPMorgan тази цел ще бъде постигната още догодина.

Един от основните доставчици на Apple - тайванската Foxconn, също инвестира сериозно в Индия. През 2023 г., например, компанията купи огромно парче земя в южната част на страната. Според нейния президент Юн Лю Foxconn има потенциал да инвестира в Индия "няколко милиарда долара".

Интерес към инвестиране в Индия проявяват и Samsung, Google, HP и Dell.

Индия предлага едни от най-добрите възможности за растеж в Азиатско-тихоокеанския регион и по отношение на финансовите пазари, според инвестиционната банка Goldman Sachs. Капитализацията на фондовата борса в Мумбай в края на януари изпревари Хонконг и зае четвъртото място в света след Шанхай/Шънчжън и Токио, по данни на Блумбърг. А Morgan Stanley прогнозира, че до 2030 г. може да се изкачи и на трето място.

"Налице е бягство към сигурни и качествени активи от страна на инвеститори, които напускат Китай и търсят други пазари с атрактивна възвращаемост", казва Анинда Митра, стратег за Азия в американската банка BNY Mellon. Според него обаче в дългосрочен план индийският растеж заслужава внимание сам по себе си, а не просто като огледало на това, което се случва в Китай.

Още: Любовта е безкрайна: 103-годишен индиец се ожени за 49-годишна булка (ВИДЕО)

И докато китайската икономика се лута между кризата с недвижимите имоти и слабото потребление, брутният вътрешен продукт (БВП) на Индия се утрои между 2006 г. и 2021 г., а индийското правителство прогнозира повече от 7 на сто годишен растеж през следващите две години. Премиерът Нарендра Моди има за цел да превърне страната в третата по големина икономика в света по време на новия мандат, за който ще се бори през май.

Делът на индийските активи в портфейлите на "Морган Стенли" сред инвестициите в развиващите се пазари още през 2022 г. превиши дела на китайските.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес