Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайската икономика се забавя на фона на COVID кризата

15 юли 2022, 10:29 часа • 2320 прочитания

Китайската икономика забави сериозно растежа си през второто тримесечие на годината. Основната причина е серията от COVID ограничения в страната. Това става ясно от доклада за икономически растеж за първото полугодие на Националното статистическо бюро на Китайската народна република.

БВП на Китай е нараснал с 2.5% на годишна база за първите шест месеца от годината и възлиза на 56.3 трилиона юана (или 8.3 трилиона долара). През първото тримесечие ръстът възлиза на 4.8% на годишна база. Забавяне обаче се наблюдава през второто тримесечие, когато ръстът се равнява на едва 0.4%, въпреки прогнозите на икономистите от 1.2%. Това е най-слабият темп на растеж от началото на пандемията през 2020 година.

„Международната икономически отношения стават все по-обтегнати, в Китай избухват нови COVID огнища и неблагоприятните влияния стават все по-очевидни. Тези неочаквани фактори нанесоха удар по китайската икономика и през второто тримесечие натискът ясно се видя.“, казва говорителя на Националното статистическо бюро Фу Линхуей, предава държавния вестник China Securities.

Същевременно очакванията в Китай са за възстановяване, тъй като през месец юни общата стойност на вноса и износа в страната отбелязва ръст от 14.3% на годишна база, а през първото полугодие ръстът се равнява на 9.4%, предава китайската държавна агенция Xinhua.

Позитивните очаквания може обаче да се окажат прибързани. БВП на страната е спаднал с 2,6% през второто тримесечие спрямо предходното тримесечие. Очакванията обаче предвиждаха спад от 1,5%. Това означава, че прогнози за годишен ръст на БВП от 5,5% изглеждат силно оптимистични, пише Reuters.

„Направен бе огромен пропуск, що се касае растежа на БВП.“, казва Уей Яо, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския клон на Societe Generale, предава Bloomberg.

Сегашното свиване означава, че „годишен ръст от 5.5% е невъзможен, а ръст от 4% е трудно постижим“. На икономиката ще ѝ е нужно „много силно възстановяване през второто полугодие, за да достигне тя годишен ръст от 4%“, заключава тя.

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес