Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайска компания се готви да добива петрол в Афганистан след постигнато споразумение с талибаните

06 януари 2023, 12:37 часа • 1666 прочитания

Правителството на талибаните в Афганистан ще подпише договор с китайска фирма за добив на петрол в северната част на страната. Това ще бъде първото голямо енергийно споразумение с чуждестранна компания, откакто талибаните поеха контрола над Афганистан през 2021 година, предава BBC.

Сделката, която е за срок от 25 години, демонстрира политиката на Китай за икономическо влияние в региона.

Договорът за добив на петрол ще бъде подписан с китайската компания Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Company (CAPEIC), съобщава говорител на талибаните, посочвайки, че добивът ще бъде в региона на Амударя.

„Петролният договор за Амударя е важен проект между Китай и Афганистан”, коментира китайския посланик в Афганистан Уанг Ю по време на пресконференция, проведена в столицата Кабул.

Китайската компания ще инвестира 150 млн. долара годишно в Афганистан според параметрите на договора, посочва говорител на управлявания от талибаните кабинет на страната, чрез публикация в Twitter, пише Reuters. Инвестицията може да достигне до 540 млн. долара до три години за 25-годишния договор, посочва той. Управляваното от талибаните правителство ще има дял от 20% в проекта, който може да бъде увеличен до 75%, добавя той.

Китайска държавна компания също е в процес на преговори за опериране на медна мина в източната част на страната.

Според оценки, Афганистан е богат на природни ресурси, включително природен газ, мед и редкоземни метали, чиято стойност може да възлезе над 1 трилион долара. Голяма част от тези ресурси обаче не се добиват заради десетилетията размирици в страната.

Пекин формално не е признал талибанската власт в Афганистан, но има сериозни интереси в страната, която се намира в центъра на важен регион за китайската инициатива „Един пояс, един път”, наричана още „новият път на коприната”.

Стартирана от Си Дзинпин през 2013 година, инициативата осигурява финансиране на страни с развиващи се икономики за инфраструктурни проекти като пристанища, пътища и мостове.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес