Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай си осигури руски газ с 50% отстъпка до края на годината

09 септември 2022, 11:50 часа • 11745 прочитания

Китай продължава да увеличава вноса на синьо гориво от Русия и сключи сделка за закупуване на втечнен природен газ от новия оператор на проекта „Сахалин 2“ с 50% отстъпка до края на годината, става ясно от информация на Bloomberg.

През първата половина на 2022 г. Китай е внесъл 2.35 милиона тона втечнен природен газ от Русия, което представлява ръст от 28.7% спрямо същия период на 2021 година. През август пък вносът достига най-високото си ниво от 2020 г. насам.

Това затвърждава позицията на втората най-голяма световна икономика като един от основните вносители на горива от Русия от началото на войната в Украйна. Китай успява да закупува природен газ със сериозни отстъпки, докато Западът се стреми да намери алтернатива на руските доставки, предава Business Insider.

Така Китай сключи сделка за внос на втечнен природен газ от новия оператор на проекта „Сахалин 2“, като ще заплаща половината от текущата спотова цена, казват неназовани търговци, запознати с въпроса.

На този фон Европа е изправена пред енергийна криза, която може да се влоши от евентуално спиране на руския газ тази зима. Европа вече усеща ефектите от скока на цените на енергията. Фючърситe на нидерландския газов хъб TTF скочиха с 28% до 268 евро за мегаватчас, след като Русия спря отново спря газоподаването по тръбопровода „Северен поток 1“.

Това се отрази на сметките за електроенергия. Германската базова мощност за доставка през следващата година, която представлява референтната европейска цена на тока пък надхвърли 700 евро за мегаватчас за първи път през август.

Сега Русия препродава изначално предназначения за Европа природен газ на Китай. На 7 септември руският президент Владимир Путин обяви, че „Газпром“ и Китайската национална петролна корпорация (CNPC) са договорили разплащането на доставките на руско синьо гориво да се извършва изцяло в рубли и юани, предава китайското издание People's Daily.

Годишният търговски обем между Китай и Русия все още не е достигнал целта от 200 млрд. щатски долара, но тенденциите сочат единствено към увеличение.

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес