Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай опрощава заемите на 17 африкански страни

23 август 2022, 12:55 часа • 6766 прочитания

Китай, най-големият кредитор на развиващите се икономики, ще опрости 23 безлихвени заема на 17 африкански страни и ще отдели 10 млрд. долара от специалните си права на тираж за финансиране на проекти в тези страни. Това става ясно от обръщение на китайския министър на външните работи Уан И, което същият отправя на форума за китайско-африканско сътрудничество на 18-ти този месец.

Министърът не предоставя информация за стойността на заемите, чиито падеж е изтекъл през 2021 година. В речта обаче се посочва, че от провеждането на форума през 2021 г. Китай е предоставил кредитни линии за над 3 млрд. щатски долара на различни африкански финансови институции, около 2.5 млрд. долара за финансирането на разнородни проекти, а китайските предприятия пък са налели 2.17 млрд. щатски долара в континента.

Към тази статистика втората най-голяма икономика в света заявява, че възнамерява да пренасочи 10 млрд. долара от своите специални права на тираж (безналични международни резервни активи, създадени от Международния валутен фонд) към Африка, става ясно от речта, публикувана в сайта на китайското външно министерство.

От 2000 г. насам Пекин е опростил неколкократно дългове на африкански страни, като до 2019 г. е отменил около 3.4 млрд. долара дълг, сочи проучване, публикувано от Училището за международни изследвания към университета Джон Хопкинс, цитирано от Bloomberg.

Въпреки това по-голямата част от последно отпуснатите от Китай заеми в Африка, не са били опростени, се добавя в доклада, въпреки че някои от тях са били преструктурирани.

Нарастващата инфлация доведе до увеличения на лихвените проценти от централните банки от цял свят. Това, от своя страна, повишава разходите за изплащане на държавни заеми. Междувременно развиващите се страни натрупаха дългове от четвърт трилион долара, които създават опасност от множество случаи на невъзможност за изплащане на задълженията.

40% от земите, които най-бедните страни в света трябва да изплащат тази година, са отпуснати от Китай, сочат данните на Световната банка. По време на пандемията пък страните от Г-20 договориха Инициатива за мораториум върху обслужването на дългове за периода от април 2020 г. до юни 2021 г., от която стана част и Китай.

Тогава МВФ одобри общо разпределението на специални права на тираж (СПТ) в размер на 650 млрд. щатски долара, като директорът на фонда Кристалина Георгиева призова по-богатите нации да заемат своите резерви на по-бедните.

Сегашното отписване на дългове обаче подчертава намеренията на Китай да осъществи реализацията на инициативата „Един пояс, един път“. В момента САЩ и Китай водят ожесточена борба за икономическо влияние, а съобщението от 18-ти август идва в период на влошаване на взаимоотношенията между двете сили.

Напрежението нараства допълнително след посещението в на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси Тайван по-рано този месец и подкрепящата позиция, която Пекин заема спрямо Русия след началото на войната в Украйна.

Освен опрощаването на заемите държавният съвет на Китай реши да отмени митата за внос на 98% от вносните стоки от 16 слаборазвити страни. Сред тях са африканските Того, Еритрея, Джибути, Гвинея, Руанда, Мозамбик, Судан, Чад и Централноафриканската република.

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес