Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Канада връща на Германия поправена руска турбина за "Северен поток 1"

10 юли 2022, 08:27 часа • 3659 прочитания

Канада ще върне на Германия ремонтирана руска турбина, необходима за поддръжката на газопровода "Северен поток 1", съобщи в събота министърът на природните ресурси на Канада.

Канадското правителство, което издава "ограничено във времето и подлежащо на отмяна разрешение", за да изключи връщането на турбината от санкциите си срещу Русия, заяви, че този ход ще подкрепи "способността на Европа да има достъп до надеждна и достъпна енергия, тъй като тя продължава да се отказва от руския нефт и газ", пише Reuters.

Припомняме, че руската държавна компания „Газпром“ обяви през юни, че намалява с 60% потока на газ към Германия по „Северен поток 1“, преминаващ през Балтийско море. Тогава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че намаляването на доставките не е умишлено, а е свързано с проблеми с поддръжката. „Газпром“ твърди, че има проблеми с оборудването, което е блокирано в Канада заради западните санкции спрямо Русия. Критиците твърдят, че това не е вярно и че намаляването на доставките има за цел Москва да окаже натиск върху Европа, за да не се противопоставя с още мерки на инвазията ѝ в Украйна.

Берлин се опасява, че ситуацията може да се влоши след планираното спиране на тръбопровода за профилактика от 11 до 21 юли.

Междувременно Канада обяви още, че ще разшири санкциите срещу енергийния сектор на Русия, като включи в тях и промишленото производство. Новите санкции на Отава ще се прилагат за сухопътен и тръбопроводен транспорт и за производството на метали и на транспортно, компютърно, електронно и електрическо оборудване, както и на машини.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес