Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как една от най-богатите жени в САЩ натрупа състояние от близо 12 млрд. долара?

01 юли 2022, 17:32 часа • 12232 прочитания

Даян Хендрикс не е наследник на милиони, нито роднина на знаменитости или политически лидери. Нейното детство преминава в работа във ферма за млечни продукти в щата Уисконсин, което и помага да изгради разбиране какво точно представлява труда – нещо, което в на по-късен етап ще ѝ помогне да създаде собствена бизнес империя.

През миналата седмица, Хендрикс, която притежава нетно състояние от 11.6 млрд. долара, оглави класацията на Forbes за най-богати дами в САЩ, които сами са натрупали състоянието си, за пета поредна година. Богатството ѝ до голяма степен е свързани с компанията ABC Supply – фирма за строителни материали, която изгражда заедно с последния си съпруг през 1982 година. Понастоящем тя е председател на борда на директорите на компанията, пише CNBC.

През 2017 година, Хендрикс посочва пред Forbes, че това, че е наблюдавала как родителите ѝ управляват ферма 24 часа, 7 дни в денонощието, е изградило у нея отношение към труда. Това се оказало много важно за нея още от ранните ѝ години. Хендрикс забременява на 17-годишна възраст, поради което трябва да завърши последната година от средното си образование от вкъщи.

На 21 години, тя подава документи за развод с гимназиалната си любов и като самотна майка се заема с редица странни офис дейности, вместо да се съсредоточи в една единствена цел. В крайна сметка тя решава да преследва лиценз за дейност в сферата на недвижимите имоти.

„Майчинството се случи светкавично и пораснах много бързо”, казва тя. „Това не ме спря да искам да постигна мечтата си. Всъщност смятан, че стана дори по-фокусирана върху това, което искам да постигна.”, посочва Хендрикс.

Даян Хендрикс притежава ненто състояние в размер на близо 12 млрд. долара, което я прави една от най-богатите жени в САЩ;

Снимка: ABC Supply

Някои от нейните мечти били простички, казва тя: да се премести в град и да носи костюм на работа всеки ден. Тези мечти се променили през 70-те години на миналия век, когато се запознала и в последствие омъжила за Кен Хендрикс, който се занимавал с изграждането на покриви. Двамата комбинирали талантите си и заедно съосновали ABC Supply в Белойт, Уисконсин.

До 1994 година компанията вече имала 100 обекта. Четири години по-късно, фирмата им преминала границата от 1 млрд. долара годишни приходи за първи път, по данни на Forbes.

След като съпругът ѝ починал през 2007 година, Хендрикс започнала да управлява ABC Supply еднолично. В наши дни компанията има над 840 обекта, според официалния ѝ уебсайт, като се нарежда на 23-та позиция сред най-големите частни бизнеси в САЩ, по информация на Forbes.

От своя страна, Даян Хендрикс понастоящем е милиардер, като се нарежда на 164-то място в класацията за най-богати хора в света на Forbes.

На сайтът на ABC Supply е отбелязано, че компанията е придобила активите на 18 други фирми през последните 5 години, което издава ясен сигнал за пазарната доминация на бизнеса.

Успехът обаче не дошъл без сътресения. През 2016 година, първата година, в която Хендикс оглавява класацията за най-богати жени, натрупали състоянието си сами, изданието Milwaukee Journal Sentinel съобщава, че тя „не е платила нито цент щатски данък върху доходите от 2012 година до 2014 година”. Освен това тя не е дължала никакви данъци на щатско ниво и през 2010 година, според новинарското издание.

Това не е задължително незаконно. Според данъчният директор на ABC Supply Скот Бианчини, компанията е променила данъчната си класификация в рамките на посочените години, предава CNBC. Според местните закони на Уисконсин, дадена компания може да има една класификация на щатско ниво и друга на федерално ниво. Казано най-общо, това означава, че доходите на Хендрикс от ABC Supply могат да не се облагат на щатско ниво, стига да са платени всички данъци на федерално ниво.

В наши дни, Хендрикс продължава да живее в градчето Белойт, което има население под 37 000 души. Според Forbes, тя харчи милиони за проекти на местно ниво, свързани с възстановяването на изоставени имоти, така, че да привлича нови бизнеси в щата.

През 2017 година, Хендрикс отваря местен кариерен център, в който работилници учат ученици на неща като програмиране и строителство.

Тя посочва пред Forbes, че инициативата цели да покаже на младежите „стойността на работата”.

„Децата са „Уау, така ли работи заварчикът?”, казва тя. „Те могат да отидат на зелено училище и да станат заварчици, като това ще им носи 50 000 долара на година. Това са добри професии. Много добри професии”, добавя тя.

Още: Богати ли сте? Ново проучване определя какво означава да си богат

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес