Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран извърши първата си международна търговска операция в криптовалути

09 август 2022, 17:40 часа • 5208 прочитания

Иран направи първата си официална поръчка за внос на стоки, използвайки криптовалути като платежно средство за извършване на сделката тази седмица. Това е ход, който може да помогне на ислямската република да заобиколи наложените от САЩ санкции, които заплашват да навредят на икономиката на азиатската страна.

Стойността на поръчката възлиза на 10 млн. долара и е първата стъпка към това страната да извършва търговия във виртуални пари, като не се уточнява коя криптовалута е използвана за извършване на транзакцията, предава иранската медия Tasnim News Agency, цитирана от Reuters.

„До края на септември използването на криптовалути и смарт договори ще се прилага широко във външната търговия“, споделя неназован служител от Министерство на промишлеността, минното дело и търговията на страната.

Иран е една от най-големите световни икономики, които все още не прилагат широко разплащане в криптовалути. Проучване от миналата година установи, че 4.5% от световния добив на биткойн се извършва в Иран.

Високият процент се дължи отчасти на евтината електроенергия в страната. Добивът на криптовалути може да помогне на Иран да генерира печалби от стотици милиони долари, които могат да бъдат използвани за закупуване на вносни стоки и намаляване на въздействието на западните санкции.

САЩ налагат почти пълно икономическо ембарго на Иран, което засяга петролния, банковия и корабния сектор на ислямската република.

ЕС пък представи "окончателен текст" в опит да съживи ядреното споразумение с Иран от 2015 г., след като кръгът от преговори във Виена от миналата седмица бе последният опит за постигане на споразумение между ислямската република и администрацията на Байдън.

Съгласно споразумението от 2015 г. Иран ограничи ядрената си програма в замяна на вдигане на наложените от САЩ, ЕС и ООН санкции. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обаче извади САЩ от сделката през 2018 г. и наложи повторно санкциите, което доведе до нарушаването на споразумението от страна на Техеран около година по-късно.

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес