Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Intel е напът да сключи сделка за строеж на завод за чипове в Италия

05 август 2022, 12:55 часа • 3609 прочитания

Италия се приближава до сключването на сделка на стойност 5 млрд. долара с Intel. Технологичният гигант планира да изгради завод за полупроводници в страната, казват неназовани източници, запознати с въпроса, цитирани от Reuters.

Инвестицията на Intel е част от по-мащабен план за инвестиции на стойност 88 млрд. долара за изграждане на производствен капацитет в Европа. Целта на американския производител е да се откъсне от зависимостта си от големите азиатски вносители и да облекчи кризата в доставките, която ограничава производството в автомобилния сектор на региона.

Източниците посочват, че правителството на премиера в оставка Марио Драги се е стремяло да финализира сделката до края на август. Плановете обаче биват осуетени от насрочването на избори в страната на 25 септември.

Рим е готов да поеме финансирането на 40% от инвестициите на Intel в Италия, които се очакват да надхвърлят първоначалните 5 млрд. долара. Фабриката ще използва нови технологии за окомплектоване на чипове.

Intel и италианското правителство са избрали няколко възможни локации за изграждане на бъдещата фабрика. Според един от източниците всички варианти се намират в северните райони Пиемонт и Венето. Окончателното решение обаче все още не е взето.

Общият размер на инвестициите, които Intel ще отпусне и как Италия смята да поеме своя дял от финансирането все още не са ясни.

Съгласно така наречения Закон за чиповете, насочен към финансиране на иновативни полупроводникови съоръжения, Европейската комисия по-рано тази година заяви, че ще отдели 15 млрд. евро под формата на допълнителни публични и частни инвестиции в сектора до 2030 година. Това е допълнение към 30 млрд. евро допълнителни публични инвестиции, които е планирано да бъдат отделени от NextGenerationEU, Horizon Europe и национални бюджети.

Рим вече е заделил 4.15 млрд. евро, които ще похарчи до 2030 г., за да привлече производители на чипове и да инвестира в нови приложения на иновативните технологии в индустрията.

Италианското правителството също преговаря с френско-италианската компания STMicroelectronics, с тайванските производители на чипове MEMC Electronic Materials Inc и TSMC, като последният е и най-големият производител на чипове в света, и израелската Tower Semiconductor, която Intel закупи по-рано тази година.

STMicroelectronics подписа договор с GlobalFoundries по-рано тази година за изграждането на завод за чипове във Франция, на стойност 5.7 млрд. долара.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес