Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индия постави нов рекорд по внос на руски петрол

03 юли 2023, 11:57 часа • 1697 прочитания

Вносът на руски петрол в Индия достигна нов рекорд през юни. Причината е, че южноазиатската страна потенциално се приближава към края на своите покупки от основния производител в ОПЕК+, пише Bloomberg.

Според Виктор Катона - ръководител на отдела за анализ на суровия петрол в Kpler, през юни дневните обеми са нараснали до 2,2 млн. барела, което е десети пореден месец растеж.

Руските покупки отново надхвърлиха комбинираните доставки на Саудитска Арабия и Ирак в Индия, сочат данните на аналитичната компания.

Индия се превърна в ключов потребител на руски петрол след нахлуването на Русия в Украйна, но покупките на страната може да се окажат на границата на възможностите поради проблеми с инфраструктурата и необходимостта да се поддържат добри отношения с други доставчици, пише Bloomberg.

Kpler твърди, че вносът може да намалее през следващия месец заради по-ниските руски доставки.

Припомняме, че Ню Делхи купува руски петрол с голяма отстъпка, тъй като голяма част от света го санкционира и Москва всячески търси пазари, но които да го пласира.

По данни на Kpler - през последните два месеца най-големият купувач на руски суров петрол е държавната компания Indian Oil, следвана от Reliance Industries.

Като цяло индийският внос на сорта "Уралс" достигна поредния си рекорд от 1,5 млн. барела дневно през юни, твърди аналитичната компания.

ОЩЕ: ЕС е намалил с 90% вноса на руски петрол

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес