Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И банките в ОАЕ започнаха да блокират сметки на руснаци

19 февруари 2024, 14:57 часа • 4683 прочитания

Банките в Обединените арабски емирства (ОАЕ) започват да ограничават плащанията и да блокират сметките на руснаци.

Те спряха да изпращат пари в Русия и да приемат преводи оттам към местни сметки.

Още: Най-голямата кипърска банка напуска Русия

Заплаха от вторични санкции

Освен това, поради риска от вторични санкции, банките в близкоизточната страна закриват сметки на компании, чиито собственици са руски граждани, заявиха пред "Ведомости" трима бизнесмени, работещи в ОАЕ, както и представител на асоциацията "Бизнес Русия".

Правителството на ОАЕ все още не възнамерява да реши този проблем, посочва изданието, позовавайки се на свои източници.

Снимка: iStock

Според съобщения в медиите проблемите са започнали през есента и са се задълбочили след приемането на указа на американския президент Джо Байдън за вторичните санкции през декември. Припомняме, че Байдън подписа указ, с който обяви наказателни мерки срещу чуждестранни банки, заподозрени в подкрепа на войната на Русия срещу Украйна.

Турция и Китай вече се задействаха

Тези предупреждения накараха турските банки да преустановят обработката на плащания и да прекратят отношенията си с почти всички руски партньори, съобщи "Комерсант" по-рано през годината. Твърди, че този ход е довел до по-дълго време за обработка на паричните преводи и забавени или върнати средства.

Още: След удара от Китай: И турските банки спират да работят с Русия заради САЩ

През януари поне две китайски държавни банки също засилиха спазването на изискванията за финансиране на руски клиенти на фона на заповедта в Щатите за вторични санкции: Китайските банки затягат примката около Русия след заповед от САЩ.

 

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес