Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голяма американска банка прогнозира ново поскъпване на суровините

25 март 2024, 15:20 часа • 2619 прочитания

Цените на суровините на стоковите борси ще се повишат тази година, тъй като централните банки в САЩ и Европа предприемат действия за намаляване на лихвените проценти, подпомагайки по този начин промишленото и потребителското търсене. Това се прогнозира в анализ на американската банка Goldman Sachs, цитиран от агенция Блумбърг.

Суровините могат да възвърнат около 15% от цените си през 2024 г., тъй като разходите за заеми намаляват, производството се възстановява и геополитическите рискове продължават, посочиха анализаторите на банката Саманта Дарт и Даан Струйвен.

Кои суровини ще поскъпнат?

Според Goldman Sachs, медта, алуминият, златото и петролните продукти могат да поскъпнат, но в същото време банката подчерта за необходимостта инвеститорите да бъдат избирателни, тъй като печалбите няма да бъдат универсални за целия суровинен пазар.

Още: Европарламентът даде зелена светлина за увеличаване доставките на стратегически суровини

Суровинните стоки отбелязаха поскъпване през първото тримесечие, като цената на суровия петрол се повиши, златото удари рекордни ценови нива, а медта надхвърли 9 000 долара за тон.

Централните банкери както във Федералния резерв на САЩ, така и в Европейската централна банка, сигнализираха за намерението си да намалят разходите по заеми тази година (да понижат лихвите), тъй като инфлацията намалява. В същото време Китай предприе допълнителни мерки в подкрепата на икономическото си възстановяване.

"Ние смятаме, че намаляването на лихвените проценти в САЩ в нерецесионна среда ще доведе до по-високи цени на суровините, с най-голям ценови тласък при металите (по-специално медта и златото), следвани от суровия петрол. Важно е, че положителното въздействие върху цените има тенденция да се увеличава с времето, тъй като постепенно се подобрява импулсът за растеж от по-разхлабените финансови условия", посочиха анализаторите на банката.

Още: Цената на газa в Европа ще падне с около 30% през идните месеци, прогнозира Goldman Sachs

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес