Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия: Лъжа е, че сме поръчали руски петрол, ще внасяме от Казахстан

21 декември 2022, 12:53 часа • 2222 прочитания

Руският петролопроводен оператор "Транснефт" заяви, че е получил заявки от Германия за доставки на суров петрол през първото тримесечие на 2023. Само че Берлин отрече това твърдение и обяви плановете си да се насочи към Казахстан за внос на нефт, съобщи Bloomberg.

На 5 декември Европейският съюз забрани вноса на руски суров петрол по море, но не спря доставките по тръбопроводи. Въпреки това Германия и Полша по-рано заявиха, че ще спрат вноса по нефтопроводите до края на тази година.

В интервю този вторник главният изпълнителен директор на "Транснефт" Николай Токарев заяви, че и Полша, и Германия са отправили искания за доставки на руски петрол. Той каза, че за германските рафинерии ще бъде предизвикателство да заменят всички руски количества с казахстански петрол.

"Съобщенията, че Германия е поръчала руски суров петрол, са неверни", заяви говорител на Министерството на икономиката в Берлин.

Германските рафинерии Лойна и Шведт отдавна разчитат на доставките на руски петрол по тръбопровода "Дружба" - най-големият канал за суров нефт в Европа. Целта на Берлин занапред е да се насочи към Казахстан за доставка на петрол, но споразумението все още не е финализирано. 

"Минералните петролни компании в рафинериите Лойна и Шведт вече няма да поръчват руски суров петрол през новата година", заяви германският говорител, цитиран от Bloomberg.

От Министерството на икономиката отбелязват, че рафинерията PCK в Шведт е резервирала капацитет за казахстански петрол в тръбопроводната система.

Вече се водят преговори между ръководителя на държавната нефтена и газова компания на Казахстан "КазМунайГаз" - Магзум Мирзагалиев, и парламентарния държавен секретар на германското Министерство на икономиката Михаел Келнер.

ОЩЕ: Руският износ на петрол се срина след санкциите на ЕС и Г-7

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес