Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Газпром" отчете рязък срив в износа за периода януари - юли

01 август 2022, 17:11 часа • 2334 прочитания

Руският държавен гигант "Газпром" съобщи този понеделник, че добивът на природен газ е намалял с 12% до 262,4 млрд. куб. м в периода януари - юли 2022 г. Сравнението е със същия период на миналата година.

В отчета си за първите 7 месеца от годината "Газпром" посочва, че износът на природен газ за страни извън Общността на независимите държави (ОНД) е бил 75,3 млрд. куб. м. Това е с почти 35% по-малко в сравнение със същия период на 2021 г. ОНД включва Армения, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Русия, Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан.

Компанията отчита 2% спад на търсенето на газ на вътрешния пазар. Сривът на доставките обаче е най-виден, когато се вгледаме в статистиката за износ към Европейския съюз. Предварителните данни сочат, че потреблението на руския газ в ЕС е спаднало с 35 млрд. куб м спрямо първите седем месеца на 2021 г.

Уникалното в доклада е обяснението защо има такъв рязък срив - търсенето в световен мащаб е намаляло. Руснаците не казват нищо за войната в Украйна и ефекта на западните санкции.

Междувременно доставките за Китай по газопровода "Силата на Сибир" са се увеличили с 61%, гласи докладът на руския газов гигант, цитиран от "Ройтерс".

Намаляването на общите продажби означава, че "Газпром" трябва да затваря находища, а възобновяването на експлоатацията на консервирани находища е скъп и технически труден процес.

Припомняме, че на 26 юли Европейският съюз одобри Плана за намаляване на потреблението на газ в ЕС в отговор на намалените доставки на Русия към Европа. Всички страни членки трябва доброволно да намалят потреблението на синьо гориво с 15% до края на март 2023 г. Причина за това станаха намалените доставки по газопровода "Северен поток" с 20%.

Междувременно стана ясно, че "Газпром" не е резервирал допълнителен капацитет за транзит на газ през газопропускателния пункт "Суджа" в Украйна или през пункта Велке Капушани от Украйна към Словакия за четвъртото тримесечие на настоящата година. Това показват резултатите от проведените търгове.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес