Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Газпром" не гарантира за "Северен поток 1" дори след връщането на турбината от Канада

14 юли 2022, 09:53 часа • 3633 прочитания

Руският газов гигант „Газпром“ обяви, че функционирането на „Северен поток 1“ след завършване на годишната профилактика на 21 юли не може да бъде гарантирано. Това е така дори след като Канада реши да върне на Москва през Германия ключов елемент от газопровода – поправена руска турбина.

В изявление от сряда „Газпром“ заяви, че не разполага с нито един документ, който позволява на компанията Siemens да изнесе от Канада поправената турбина. „Поради тези обстоятелства е невъзможно да направим обективно заключение относно развитието на ситуацията и подсигуряване на безопасно функционирана на станция Портовая – ключова част от газопровода „Северен поток“, твърди руската държавна компания.

Турбината на Siemens беше в основата на изявлението на Кремъл от юни, че доставките на газ към Германия през тръбопровода се намаляват с 60%. Говорителят на Путин – Дмитрий Песков, цитира „проблеми с поддръжката“, а „Газпром“ заяви, че ключово оборудване е блокирано в Канада заради западните санкции. Канадското правителство обаче реши да изключи връщането на турбината от санкциите срещу Русия, за да може „Европа да има достъп до надеждна и достъпна енергия“.

Украинският световен конгрес – организация с нестопанска цел, базирана в Канада – дори съди канадското правителство заради това, че Отава разреши връщането на ремонтирания елемент към Европа. Според тях така се нарушават предприетите санкции срещу режима на Владимир Путин.

„Северен поток 1“ е спрян за профилактика от 11 до 21 юли, но Европа се притеснява, че след тази дата Русия изобщо няма отново да пусне газа. Германия все още е силно зависима от руската енергия през тръбопровода, който носеше 35% от газа за най-голямата европейска икономика преди влизането в сила на санкциите заради войната в Украйна. „Северен поток 1“ е и основният тръбопровод, по който постъпва газ от Русия за Европа.

Междувременно канадският премиер Джъстин Трюдо обясни, че решението турбината да се изключи от санкциите и да се върне на Русия през Германия е било „много трудно“, но „нужно“. Той все пак защити позицията на правителството да изнесе ключовата част от заводите на германската Siemens Energy в Монреал.

„Видяхме как Русия постоянно се опитва да използва енергията като оръжие и така да създаде разрив сред съюзниците“, каза Трюдо, цитиран от CBC. „Предприехме това трудно решение заради нашите съюзници“.

Преди това украинският президент Володимир Зеленски атакува правителството на Трюдо. „Ако една терористична държава може да се ползва с такова изключение от санкциите, за какви изключения ще моли утре или след това? Това е много опасен въпрос“, заяви Зеленски.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес