Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Федералният резерв повиши отново лихвения процент с 0,75 пункта

02 ноември 2022, 22:05 часа • 2102 прочитания

Федералният резерв на САЩ отново повиши рязко лихвения процент с 0,75 процентни пункта. Агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на ФЕД през тази година досега не е оказало забележимо въздействие върху цените, но увеличава риска от рецесия на американската икономика, отбелязват анализатори.

В изявлението на резерва се казва, че продължаващото повишаване на лихвените проценти е необходимо за постигане на позиция на парична политика, която е достатъчно рестриктивна, за да върне инфлацията в рамките на 2%“.

Властите повишават лихвените проценти с най-бързите темпове от началото на 80-те години на миналия век насам, за да намалят инфлацията, която доближи 40-годишен връх. Те повишиха лихвените проценти с 0,75 пункта на четири последователни срещи, като последната доведе бенчмарк федералните фондове на централната банка до диапазон между 3,75% и 4%.

Преди юни централната банка не е повишавала лихвите с 0,75 пункта, или 75 базисни пункта, на политическа среща от 1994 г. насам. Властите очакваха инфлацията да намалее тази година, но засега тези техни надежди не се оправдават. 

"При определянето на темпа на бъдещите увеличения от Федералния резерв ще се вземе предвид кумулативното затягане на паричната политика, закъсненията, с които паричната политика влияе върху икономическата активност и инфлацията, както и икономическото и финансовото развитие", обявиха от банката. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес