Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европа внесе рекордни количества втечнен газ през 2023 г.

02 януари 2024, 11:22 часа • 3291 прочитания

Потокът на втечнен природен газ (LNG) от европейските терминали към газопреносната система на ЕС през 2023 г. е рекорден за целия период на наблюдение и надхвърля 131 млрд. куб. м. Това показват данните на Gas Infrastructure Europe, цитирани от БГНЕС.

Постъпленията на втечнен природен газ от терминали в европейската газопреносна система намаляха през декември, след като през предходния месец се увеличиха. В края на декември те възлизаха на 11,36 млрд. куб. м, като бяха с 4% по-малко от ноември и с 6% по-малко от предходната година. Тази цифра е втората такава за месец декември в историята. Предишният връх беше поставен през декември 2022 г.

Като цяло през 2023 г. постъпленията на втечнен природен газ от терминалите в европейската газопреносна система възлизат на около 131,22 млрд. куб. м, с 1,9% повече от предходната година. По този начин вносът на втечнен природен газ от европейските държави през миналата година се превърна в рекорден за целия период на наблюдение.

Още: ЕС постигна сделка, позволяваща на страните членки да забраняват вноса на руски втечнен газ

Откъде Европа доставя газ?

През 2023 г. втечненият природен газ заема първо място по дял сред източниците на добив на газ в Европа - 40%, по данни на Европейската мрежа на операторите на газопреносни системи към 29 декември. На второ място с дял от 29% са доставките от Северно море (основно норвежки газ), а на трето място с 11% са доставките от Северна Африка.

Делът на доставките на газ от Изтока- руски газ, доставки на газ от Украйна, както и европейски компании, които вземат газ от украински подземни газохранилища, се е увеличил до 9,7%. Това е повече, отколкото са доставките от Обединеното кралство 5,8%.

“Булгартрансгаз” обмисля да инвестира в още един терминал за втечнен газ

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес