Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС иска да обложи с данък замразените руски активи, за да финансира Украйна

03 юли 2023, 11:33 часа • 1959 прочитания

Евролидерите подкрепят план за налагане на извънреден данък върху печалбите, генерирани от замразените активи на Руската централна банка, за да се подпомогне възстановяването на Украйна.

Това съобщи Bloomberg, като добави, че лидерите на ЕС са подкрепили идеята по време на срещата на върха в Брюксел на 29 юни, в която участва и българският премиер акад. Николай Денков.

Според изданието извънредните печалби от замразените руски активи могат да генерират до 3 млрд. евро в брой и ценни книжа.

ЕС се стреми да получи подкрепата на страните от Г-7 и е обсъдил плановете със САЩ. Лондон вече даде подкрепата си, пише Bloomberg.

Планът обаче все още е изправен пред редица правни пречки. Някои се опасяват, че той може да бъде оспорен в съда, тъй като генерираните печалби от санкционираните активи в крайна сметка ще принадлежат на руската държава.

ЕС проучва варианти как да използва замразените активи на Руската централна банка, които са в размер на над 200 млрд. долара, в помощ на Украйна. Въпреки че Брюксел прецени, че не може законно да конфискува средствата, служителите на ЕС обсъждат как поне да използват печалбите от тези активи и да ги изпратят на Украйна.

Някои американски законодатели подкрепят по-директен подход и предложиха законопроект за конфискация на руските държавни активи за подпомагане на усилията за възстановяване на Украйна.

ОЩЕ: Естония първа в ЕС със схема за използване на замразените руски активи

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес