Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експеримент доказа предимствата на четиридневната работна седмица

21 февруари 2023, 12:06 часа • 1369 прочитания

Екип от социолози от университета в Кеймбридж, съвместно с британската правозащитна организация 4 Day Week Global, направиха експеримент и оцениха ефективността на четиридневната работна седмица.

В Испания пробват четиридневна работна седмица

В продължение на шест месеца няколко компании преминаха към нов формат на работната седмица, без да намаляват заплатите на служителите. Общо около 3 хиляди служители преминаха към новия формат. В началото, средата и края на проучването участниците попълниха въпросник относно представянето си на работа, преживяния стрес, чувство на прегаряне и общо благосъстояние.

Служителите оценяват, че нивата на тревожност и умора са намалели, докато психическото и физическото здраве са се подобрили. Общо 71 процента от служителите съобщават за по-ниско ниво на “прегаряне”, а 39 на сто казват, че изпитват по-малко стрес в сравнение с началото на проучването. Броят на болничните е намален с 65 процента, а броят на напусналите по собствено желание служители е с 57 на сто по-малко. Приходите на компаниита останаха практически непроменени през пробния период.

Много респонденти казаха също, че им е станало по-лесно да съчетават работата със семейството и социалните задължения.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес