Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК одобри държавна помощ от 6,9 млрд. евро за зелен водород

15 февруари 2024, 16:31 часа • 3985 прочитания

Европейската комисия съобщи, че е одобрила 6,9 милиарда евро  държавна помощ за инфраструктурни проекти за увеличаване на доставките на зелен водород.

Седем държави ще я предоставят

Очаква се помощта, която ще предоставят седем държави от ЕС, да отключи допълнително финансиране от 5,4 милиарда евро под формата на частни инвестиции, като 32 компании участват в 33 проекта за възобновяем водород.

Проектите ще подкрепят внедряването на широкомащабни електролизатори за производство на възобновяем водород и тръбопроводи за транспортирането му.

Още: Министър Радев: България има потенциал да произвежда зелен водород за Западна Европа

Също така ще помогнат и за развитието на широкомащабни съоръжения за съхранение на водород и изграждането на терминали за обработка и пристанищна инфраструктура за обработка на доставки с втечнен водород.

"Това ще създаде първите регионални инфраструктурни клъстери в няколко страни членки и ще подготви почвата за бъдещи междусистемни връзки в цяла Европа, в съответствие с Европейската водородна стратегия", каза еврокомисарят но конкуренцията Маргрете Вестагер.

Одобрението на помощта, предоставена от Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия и Словакия, бележи началото на третия така наречен "важен проект от общ европейски интерес", насочен към водорода.

Стартира пилотен проект за зелен водород в хранилището "Чирен“

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес