Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕЦБ очаква инфлацията да остане над целевото равнище през следващите 3 години?

14 декември 2022, 17:16 часа • 1412 прочитания

Европейската централна банка очаква инфлацията да остане над целевото ниво от 2% през следващите три години, посочва източник на Reuters. Това е по-високо равнище, отколкото пазарите очакват, което предполага, че борбата на ЕЦБ с ускорената инфлация е далеч от своя край.

ЕЦБ се готви да вдигне лихвите за четвърти пореден път по време на заседанието си в четвъртък тази седмица, като ще обяви и нови тримесечни икономически прогнози, използвани от инвеститорите в опитите им да предвидят колко още ще се повишават лихвените проценти.

Движена от фактори като руската инвазия в Украйна и влиянието на политиката на стимули, предприета по времето на пандемията, инфлацията в 19-те страни, използващи еврото, достигна 10.6% през октомври, след което отчете леко забавяне през ноември.

Според новите прогнози инфлацията ще е далеч над 2% през 2024 година и малко над това целево равнище през 2025 година, разкрива източникът на Reuters, пожелал да остане анонимен, тъй като прогнозите все още не са публични.

Прогнозите, които се разглеждат като ключова информация относно политиката на ЕЦБ до публикуването на нови предвиждания през месец март, са по-високи, отколкото пазарът понастоящем очаква за тези две години.

Говорител на ЕЦБ е отказал коментар пред информационната агенция по темата.

Прогнозите на ЕЦБ рядко се оказват точни, но институцията ги използва като довод за решенията си, тъй като действията на ЕЦБ са насочени към „средносрочна“, а не към текущата инфлация, като всяка друга промяна, която прави, се нуждае от няколко месеца, за да си проправи път през икономиката.

Някои представители на ЕЦБ, наскоро изразиха скептични мнения относно прогнозите и призоваха за по-голям фокус върху текущия прочит на данните.

Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозират инфлацията на ниво от 6% през 2023 година, 2.3% през 2024 година и 1.9% през 2025 година. Те очакват още ЕЦБ да вдигне лихвата по депозитни улеснение с 50 базисни пункта до равнище от 2% на заседанието в четвъртък, след което да достигне 2.50% през март и 2.75% до средата на следващата година.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес