Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕЦБ обяви какво се случва с основните лихви

14 декември 2023, 16:01 часа • 1498 прочитания

Европейската централна банка (ЕЦБ) отново остави без промяна основните си лихви на последното си заседание за 2023 г. Това е втори пореден път, в който рекордно високите ставки остават без промяна, а ходът беше очакван от мнозинството анализатори.

Какви са лихвите?

Лихвата на ЕЦБ по основните операции по рефинансиране - лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица - се запазва на ниво от 4,5 на сто.

Още: Огромни загуби за ЕЦБ заради кризата с недвижими имоти

Лихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) е 4,00 на сто.

Ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) е 4,75 на сто.

Отново пауза

На предишното си заседание, провело се в края на октомври, ЕЦБ предприе лихвена пауза след 10 поредни увеличения на ставките за период от 16 месеца.

Още: Близо до целта на ЕЦБ: Инфлацията в еврозоната се понижава още

Днешното второ запазване на лихвените нива идва след изненадващото понижение на инфлацията в еврозоната през ноември до 2,4 на сто на годишна основа, което се доближава до целта от 2 на сто, заложена от ЕЦБ. Това засили очакванията, че банката нито ще повиши, нито ще намали лихвените проценти. 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес