Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори и ОПЕК може да удари икономически Русия

01 юни 2022, 10:07 часа • 8403 прочитания

Няколко държави членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) проучват идеята за временно прекратяване на участието на Русия в мащабно споразумение за добив на петрол. Причината е, че западните санкции и частичната европейска забрана за внос започват да подкопават възможностите на Москва да изпомпва повече и да изпълни квотата, заявяват делегати от ОПЕК пред Wall Street Journal.

Ако наказателната мярка влезе в сила, това ще е огромен удар по Кремъл – наред със забраната на ЕС и Обединеното кралство за застраховането на кораби, превозващи руски петрол.

Попречването на Русия да изпълни целите си за добив на петрол би могло да проправи пътя на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други производители от ОПЕК да изпомпват значително повече. САЩ и европейските държави така или иначе ги притискат да сторят това, след като инвазията в Украйна доведе до покачване на цените на петрола до над 100 долара за барел.

ОПЕК е междуправителствена организация, състояща се от 13 страни, представляващи над 40% от световното производство – Алжир, Ангола, Екваториална Гвинея, Габон, Иран, Ирак, Кувейт, Либия, Нигерия, Република Конго, Саудитска Арабия, ОАЕ и Венецуела. През 2016 г. групата бе разширена до ОПЕК+ за още по-голям контрол над световните пазари за суров петрол. В нея влизат Русия и още 9 страни.

След като членовете на ОПЕК определиха за проблем дългогодишната борба за доставки с намаляваща възвръщаемост и свиващи се финансови резерви, организацията се опита да намали производството си през 2016 г. Въпреки многото политически пречки, решението за намаляване на добива с около 1 млн. барела на ден тогава беше взето чрез ново споразумение за квотите. Споразумението (което изключваше изложените на смущения членове Либия и Нигерия) обхващаше първата половина на 2017 г. - наред с обещаните намаления от Русия и десет други нечленуващи страни, компенсирани от очакваните увеличения в шистовия сектор на САЩ, Либия, Нигерия, свободния капацитет и рязкото нарастване на производството на ОПЕК в края на 2016 г., преди съкращенията да влязат в сила.

От 2016 Русия координира производството си с групата на ОПЕК като част от по-мащабната организация ОПЕК+. Пактът е наречен Декларация за сътрудничество и дава на Москва още по-голямо влияние върху петролния пазар.

През декември 2017 г. Русия и ОПЕК се споразумяха да удължат съкращаването на производството с 1,8 млн. барела дневно до края на 2018 г.

След възстановяването на потреблението в периода след пандемията, миналата година Русия се договори с ОПЕК+ да увеличава постепенно производството всеки месец. От началото на войната в Украйна обаче Кремъл претърпя удар заради съкрушителните санкции на САЩ и ЕС. Сега се очаква производството на Русия да спадне с около 8% през 2022 г. Не е ясно дали Москва ще се съгласи да бъде освободена от производствените цели на сделката, пише Wall Street Journal.

Засега ОПЕК не настоява официално да изпомпва повече петрол, за да компенсира евентуален руски недостиг, но някои членове от Персийския залив са започнали да планират увеличаване на добива през следващите няколко месеца, заявяват делегати пред американската медия.

13-те членки на ОПЕК и 10-те производители извън организацията, начело с Русия ще се срещнат в четвъртък, когато се очаква да одобрят планираното увеличение от 432 000 барела на ден. Това е част от поредица от постепенни месечни увеличения, предназначени да върнат производството до предпандемичните нива.

САЩ и европейските държави заявиха, че сделката не е достатъчна, за да стабилизира петролния пазар по време на руската инвазия в Украйна, но ОПЕК+ реши да се придържа към плана, благословен от Москва. Говорител на руското министерство на енергетиката заяви, че няма да коментира нищо до срещата на ОПЕК+.

Сега членовете на ОПЕК, включително тези от основната група от Персийския залив, започнаха да обсъждат дали Москва може да спре да участва в планираните от организацията увеличения, твърдят делегати. "Всички се съгласихме, че в момента Русия технически е извън ефективното участие в Декларацията за сътрудничество", заявява един от източниците на Wall Street Journal.

Делегатите казват още, че са започнали да говорят за освобождаване на Русия от сделката, преди Европейският съюз да се съгласи да забрани покупките на руски суров петрол (с някои изключения). Забраната обаче е ускорила разговорите за справяне с изоставането на руския добив.

В миналото ОПЕК се е отказвала от изискванията за добив за определени членове, които са били подложени на натиск - включително Ирак по време на санкциите през 90-те. В момента Либия, Венецуела и Иран са освободени от задължението да изпълняват целите на ОПЕК.

От няколко месеца Русия не е изпълнила производствената си цел - тоест квотата, която има в ОПЕК+. "Няма смисъл да ги караме да се придържат към квотата", казва един от делегатите.

Каквото и да направи ОПЕК, организацията вероятно ще се опита да запази Москва като съюзник, очаквайки деня, в който нейното производство може да се възстанови. Дори и с намален добив, Русия изпомпва повече от всички страни с изключение на САЩ и Саудитска Арабия. "Русия ни дава значителна сила като група за натиск", казва един от представителите на ОПЕК от Персийския залив.

Все пак някои членове се притесняват, че освобождаването на Москва от целите ѝ ще подкопае сплотеността на ОПЕК+. Русия би запазила влиянието си в групата, без да се налага да участва в увеличаването или намаляването на производството. „Без Русия обаче каква е концепцията на ОПЕК+?", пита един от делегатите.

Ако групата реши, че трябва да намали производството в бъдеще, на Русия ще ѝ е по-лесно да откаже. "Опасността да се позволи на Москва да не получава квоти е такава, че когато в бъдеще бъдем принудени да намалим добива, Русия ще се съпротивлява", казва източникът на WSJ от Персийския залив.

През последните седмици представителите на Москва на вътрешните срещи на ОПЕК+ за техническия аспект на петролния пазар са оказвали натиск върху групата да преразгледа прогнозата си за търсенето на петрол в посока надолу. Това се случва на фона на растящите цени. Ако ОПЕК види, че търсенето се забавя, това ще затрудни групата да увеличи производството.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес