Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чудовищен спад на западния внос в Русия

27 април 2023, 10:00 часа • 4382 прочитания

Вносът на западните държави в Русия е намалял драстично в края на 2022 година. Това твърди институтът „Гайдар“, като се позовава на западни данни – много от руските вече са секретни, като например за пръв път в историята данните за добива на руски петрол не се обявяват официално.

През последното тримесечие на миналата година, общо вносът от т.нар. „неприятелски държави“ в Русия е намалял с 47% до 80,2 млрд. долара. Вносът от Великобритания се е свил с 85%, а този от САЩ – с 84% тоест практически тези две държави вече не търгуват с Руската федерация.

На този фон вносът от Европейския съюз бележи по-малък спад – 51%. ЕС обаче беше третият най-голям търговски партньор на Русия преди старта на войната в Украйна, като беше технологичен донор за руската икономика. Япония е свила вноса си в Русия с 40%, а Южна Корея – с 29%. Специално Южна Корея със сигурност ще намали още вноса предвид нови мерки, които прие спрямо Русия: Южна Корея ограничава износа за Русия до почти 800 стоки, за които се изисква разрешение

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес